Јерменска архитектура

С Википедије, слободне енциклопедије

Јерменска архитектура (јерм. Հայկական ճարտարապետություն) представља јерменски архитектонски стил, који има богату историју и обухвата готово три миленијума развоја.

Јерменска средњовековна архитектура и јерменске цркве имају неколико различитих обележја. Имају један од првих националних стилова градњи цркви.[1]

Заједничке ознаке укључују следеће елементе:

Архитектура Јерменије развијала се вековима и била је под утицајем Ирана, Византије и Европе.

Најстарија архитектура показује утицај државе Урарту. То су биле кружне грађевине, с пажљиво зиданим блоковима од локалног вулканског камена.

У данашњој Јерменији постојале су грчке колоније, чији су храмови углавном уништени у земљотресима. Осим храмова, градили су се амфитеатри и римска купалишта. Након увођења хришћанства 304. године, више грчких храмова постали су хришћанске цркве.

Прве хришћанске цркве имале су тетраконхни план попут цркве Свете Хрипсиме. Катедрала у Звартноцу се срушила 930. године, а њени остаци и данас показују мајсторство заната јерменских градитеља.

Осим храмова, градиле су се и световне грађевине за време јерменских краљева. Примењују се архитектонски облици као што су лукови, који су вековима испред сличних облика у архитектури Западне Европе. Касније, Јерменија је ушла у раздобље опадања. Учестали напади непријатеља нису били погодни за изградњу нових храмова и палата, па су градитељи само проширивали постојеће објекте.

У 19. веку Јерменија је постала покрајина Руског царства, када је уследо период слабог доприноса развоју националне културе. Током тог раздобља није било значајних нових грађевина. Из совјетског раздобља истиче се Матенадаран, ризница старих рукописа и књига.

Јерменска архитектура постоји и у многим земљама где живи јерменска дијаспора. Пример је јерменска катедрала у Лвиву у Украјини.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://armenianstudies.csufresno.edu/arts_of_armenia/architecture.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (31. децембар 2008) Преузето 9. августа 2012.
  2. ^ Armen, Garbis (1992). An Architecture of Survival. стр. 71. ISBN 0-9695988-0-8. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]