Јоанис Метаксас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јоанис Метаксас

Јоанис Метаксас (други слева)
Јоанис Метаксас (други слева)

Биографија
Датум рођења 12. април 1871.
Место рођења Итака (Грчка)
Датум смрти 29. јануар 1941.
Место смрти Атина (Грчка)

Јоанис Метаксас (грч. Ιωάννης Μεταξάς; Итака, 12. април 1871Атина, 29. јануар 1941) је био грчки генерал и државник.

Као премијер и министар војске 1936. распустио је Парламент и успоставио личну диктатуру. У Другом светском рату у октобру 1940. одбио ултиматум фашистичке Италије и организовао отпор италијанској агресији. Владао је до смрти 1941.

Војна каријера[уреди]

Рођен у Итаки, Метаксас је био професионални официр, сведок грчко-турског рата 1897. године. Након студија у Немачкој, вратио се да би се придружио Генералштабу и био део модернизацијских процеса грчке војске пре Балканских ратова (1912-1913), у којим је активно учествовао. Био је постављен за начелника грчког Генералштаба 1913. и био унапређен у чин генерал-потпуковника 1916. Припремао је планове за војне нападе и спроводио дипломатију у Првом и Другом балканском рату који су довели до окупације онога што данас формира северне провинције Грчке Тракије, Македоније и Епира.

Непоколебљиви монархиста, Метаксас је подржао Константина I и противио се уласку Грчке у Први светски рат. Елефтериос Венизелос, премијер, поднео је оставку због одбијања Метаксаса да помогне савезницима у неуспешној дарданелској кампањи и користи рат као главни адут на изборима. Када је Венизелос освојио изборе у мају 1915, мобилисао је војску да помогне Србији, али је био одбијен од стране краља. Ово одбијање повећало је јаз између монархиста и венизелиста, стварајући “Национални раскол” који је мучио грчку политику неколико наредних деценија. Августа 1916, венизелски официри су покренули побуну у Солуну, која је резултирала успостављању посебне “Владе народне одбране” под Венизелосом. Нова влада, уз подршку савезника, проширила је своју контролу над половином земље и ушла у рат на савезничку страну. Јуна 1917, уз подршку савезника, краљ Константин је свргнут и Венизелос је дошао на власт, проглашавајући рат у име целе земље 29. јуна 1917.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]