Јован Јовановић Змај

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јован Јовановић Змај
Jova Jovanovic Zmaj.jpg
Датум рођења (1833-12-06)6. децембар 1833.
Место рођења Нови Сад
Аустријско царство, данас Србија
Датум смрти 14. јун 1904.(1904-06-14) (70 год.)
Место смрти Сремска Каменица
Аустроугарска, данас Србија
Супружник Ружа Личанин
Родитељи Павле Јовановић
Најважнија дела
Ђулићи
Ђулићи увеоци
Светли Гробови

Потпис

Јован Јовановић - Змај (Нови Сад, 6. децембар 1833Сремска Каменица, 14. јун 1904) је био један од највећих лиричара српског романтизма. По занимању био је лекар, а током целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечјих часописа. Најзначајније Змајеве збирке песама су „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, прва о срећном породичном животу, а друга о болу за најмилијима. Поред лирских песама, писао је сатиричне и политичке песме, а први је писац у српској књижевности који је писао поезију за децу. Сремска Каменица је некада носила име Змајева Каменица, у част Јована Јовановића Змаја.

Јован Јовановић Змај је изабран за првог потпредседника Српске књижевне задруге и израдио је њен амблем.[1]

Биографија[уреди]

Кућа Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици
Ружин гроб у Панчеву, на коме се спомињу Ђулићи као вечни споменик

Јован Јовановић Змај је рођен у Новом Саду 6. децембра (24. новембра по јулијанском календару) 1833. у угледној племићкој породици.[тражи се извор] Отац му је био „благородни господин Павле от Јоаннович", градоначелник Новог Сада, а мајка Марија рођена Гавански била је из Србобрана.[2] Основну школу је похађао у Новом Саду, а гимназију у Новом Саду, Халашу и Пожуну. После завршене гимназије уписао је студије права у Пешти, а студирао још и у Прагу и Бечу. За његово књижевно и политичко образовање од посебног значаја је боравак у Бечу, где је упознао Бранка Радичевића, који је био његов највећи песнички узор. Такође у Бечу упознао се и са Светозарем Милетићем и Ђуром Јакшићем.

После завршених студија права, Змај се 1860. вратио у Нови Сад и као један од најближих Милетићевих сарадника постао службеник у новосадском магистрату. Ту се упознао са својом будућом супругом Ружом Личанин. Љубав и срећан породичан живот надахнули су Змаја да напише циклус (збирку) песама Ђулићи (од турске речи Gül, што значи ружа).

Ипак, служба у магистрату није му одговарала, па ју је напустио и посветио се књижевном раду. Тада је покренуо књижевни часопис Јавор и сатирични лист Комарац. Године 1863. преселио се у Пешту, где је радио у Матици српској и као надзорник Текелијанума. Године 1864. покренуо је сатирични лист Змај (игра речима, пошто је 3. мај по јулијанском календару био дан одржавања Мајске скупштине 1848), чији ће назив постати саставни део његовог имена. Поред овог, Змај је имао још 398 псеудонима, од којих су многи били ликови из његових дела, али и имена часописа које је објављивао.[3]

Године 1870. Змај је завршио студије медицине, вратио се у Нови Сад, где је започео своју лекарску праксу. Овде га је убрзо задесила породична трагедија: умрла су му деца, а потом и жена. Из ове породичне трагедије произишао је низ елегичних песама објављене под заједничким називом Ђулићи увеоци.

Преминуо је 14. јуна (1. јуна по јулијанском календару) 1904. у Сремској Каменици где је и сахрањен.

Књижевни рад[уреди]

Две најбоље збирке његових песама су „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“. Велики број његових шаљивих и дечјих песама, штампаних по разним листовима и часописима, изашао је у два издања целокупних дела: „Певанија“ и „Друга певанија“. Јован Јовановић Змај је први писац у српској књижевности који је писао песме за децу, ризница "Смиље"[4] садржи песме са богољубивим и родољубивим темама, које су прави дар у српској књижевности за децу. Деца ће из њих сазнати како ваља подности невоље, помагати ближњима, радовати се животу, природи, потоку и цвету, благодарити за све, поштовати старије, волети своју отаџбину, како се молити и уздати у Бога. Сигурно је чика Јова имао на уму своју децу док је писао ове песме, јер се његова најмлађа кћи злава Смиљка, а цео назив је под именом "Смиље". Позната је и његова родољубива ода „Светли Гробови” (1879).

Последње су штампане збирке: „Снохватице“ и „Девесиље“. У прози је написао једну песничку легенду („Видосава Бранковић“) и један шаљиви позоришни комад („Шаран“).

Прикупљао је грађу за Речник српског језика у каснијем издању САНУ.[5]

Преводилачки рад[уреди]

Споменик Јовану Јовановићу Змају у Новом Саду (Змај Јовина улица

Змај је и преводио, нарочито из мађарске књижевности. Најбољи су му преводи мађарског песника српског порекла Шандора Петефија. Поред осталих песама, од њега је превео спев „Витез Јован“.

Из немачке поезије преводио је Гетеа („Херман и Доротеја“, „Ифигенија у Тавриди“) и с успехом подражавао Хајнеову љубавну лирику и епиграм и оријенталску поезију Фридриха Боденштета („Песме Мирца Схафије“). Од осталих превода из стране књижевности најпознатији су „Демон“ од Љермонтова и „Енох Арден“ од енглеског песника Тенисона.

Поред 3маја, уређивао је сатиричне листове Жижу и Стармали. Од 1880. па до смрти издавао је дечји лист Невен, најбољи српски дечји лист тог времена.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Референце[уреди]

  1. „120 година Српске књижевне задруге”. spc.rs. 22. 6. 2012. Приступљено 27. 4. 2016. 
  2. Српски биографски речник, том 4, Матица српска, Нови Сад 2009. године, одредница „Јовановић, Јован Змај“. pp. 519, ISBN 978-86-7946-037-0 (COBISS.SR)
  3. Лешић, Александар; Бумбашевић, Марко (2004). „Јован Јовановић Змај, песник и лекар, Сто година након смрти”. 
  4. "Смиље"
  5. Голобоси и боце бригогоње („Политика”, 21. новембар 2016)

Спољашње везе[уреди]