Јован Стрез Балшић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јован Стрез Балшић
Датум смрти1469.
CoatOfArmsOfTheBalsics.png


Јован Стрез Балшић (умро после 1468.) је био је био владар Мизије, области између Кроје и Љеша. Припадао је породици Балшић.

Биографија[уреди]

Јован је са браћом Гојком и Ђорђем владао Мизијом, територијом која се простирала од Белог Дрима до Јадрана. Припадали су породици Балшић која је раније управљала Зетом. Постоје две претпоставке о пореклу Јована и његове браће. Прва је да су деца Влајке Кастриот и Ђурђа Балшића, ванбрачног сина Ђурђа I Балшића (1362-1378). Ову претпоставку заступају Карл Хопф и Јован Музаки. Према Фану Ноли, Јован је био син Јеле Кастриот и Павла Балшића. У оба случаја, Јован би био Скендербегов нећак.

Браћа Балшић били су једни од оснивача Љешке лиге. Савез албанских племића основан је 2. марта 1444. године од стране: Леке Захарије (господара Дања и Сатија), његових вазала Павла и Николе Дукађинија, Петра Спанија (господара Дришта), Леке Душманија (господара Малог Пулта), Андреа Топије (господара области између Драча и Тиране), његовог нећака Тануша Топије, Ђорђа Аријанита Комнина, Теодора Короне Мусашија и Стефана Црнојевића (господара Горње Зете).

Јован је био командант Скендербегове војске од 500 коњаника која је послата да подржи Фердинанда I Напуљског из династије Трастамара у борби против Анжујаца. Поход Јована Балшића уследио је непосредно пре похода самог Скендербега. У Венецији су Јована сматрали за Скендербеговог наследника. Након Скендербегове смрти, и смрти Гојка Балшића, Јован је, заједно са Леком, Прогоном и Николом Дукађинијем, наставио да се бори за Млетачку републику. Млетачки хроничар Стефано Мањо бележи податке о Јовановој смрти. Погинуо је у заседи, при покушају да достави храну опсађенима у Кроји. Глава му је одсечена.

Извори[уреди]