Јован од Крста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јован од Крста
JohnCross.jpg
Свети Јован од Крста
Пуно име Јован од Крста
Датум рођења (1542-06-24)24. јун 1542.
Место рођења Фонтиверос
Шпанија
Датум смрти 14. децембар 1591.(1591-12-14) (49 год.)
Место смрти Убеда
Шпанија
Школа Универзитет у Саламанци

Свети Јован од Крста (шп. San Juan de la Cruz; Фонтиверос, 24. јун 1542Убеда, 14. децембар 1591) је био црквени научитељ, писац, католички мистик, редовник кармелићан и обновитељ кармелићанског реда. Поштује се као католички светитељ.

Рођен је у сиромашној шпанској фамилији. Од дјетињства, настојао је наћи посао, како би помогао у издржавању фамилије. Након много разних послова, успјех и задовољство налази у дворењу болесника у болници, у којој успут и студира хуманистичке науке код језуита од 1559. до 1563. У времену одабира животног позива, одлази у самостан Кармел и постаје понизним припадником реда. Предавао је библијске студије на универзитету Colegio de San Andrés у Саламанки.

Због слабе стеге и недовољне покоре убрзо је постао незадовољан животом у Кармелу и пожелио је отићи у картузијански самостан. Послије сусрета са светом Терезијом Авилском, одлучио је уз њену помоћ реформисати кармелски ред. Због оптужби да уноси раздор у ред девет мјесеци је провео у самостанској самици у Толеду, одакле је побјегао 15. августа 1578. Године 1580. папа Гргур XIII је потврдио реформу и одобрио оснивање реда босоногих кармелићана. Папа Бенедикт XIII је прогласио га светитељем 1726.

Његова књижевна дјела први пут су објављена 1618. и сматра се једним од највећих шпанских пјесника. Његове пјесме Мркла ноћ душе и Духовне кантикле ради богате симболике и стила убрајају се у најбоље пјесме шпанске књижевности. Његово најпознатија дјело је Успон на гору Кармел.

Спољашње везе[уреди]