Јован од Крста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јован од Крста

JohnCross.jpg
Свети Јован од Крста

Информације
Пуно име Јован од Крста
Датум рођења 24. јун 1542.
Место рођења Фонтиверос (Шпанија)
Датум смрти 14. децембар 1591.(1591-12-14)(49 год.)
Место смрти Убеда (Шпанија)
Књижевни рад
Потпис

Свети Јован од Крста (шп. San Juan de la Cruz; Фонтиверос, 24. јун 1542Убеда, 14. децембар 1591) је био црквени научитељ, писац, католички мистик, редовник кармелићан и обновитељ кармелићанског реда. Поштује се као католички светитељ.

Рођен је у сиромашној шпанској фамилији. Од дјетињства, настојао је наћи посао, како би помогао у издржавању фамилије. Након много разних послова, успјех и задовољство налази у дворењу болесника у болници, у којој успут и студира хуманистичке науке код језуита од 1559. до 1563. У времену одабира животног позива, одлази у самостан Кармел и постаје понизним припадником реда. Предавао је библијске студије на универзитету Colegio de San Andrés у Саламанки.

Због слабе стеге и недовољне покоре убрзо је постао незадовољан животом у Кармелу и пожелио је отићи у картузијански самостан. Послије сусрета са светом Терезијом Авилском, одлучио је уз њену помоћ реформисати кармелски ред. Због оптужби да уноси раздор у ред девет мјесеци је провео у самостанској самици у Толеду, одакле је побјегао 15. августа 1578. Године 1580. папа Гргур XIII је потврдио реформу и одобрио оснивање реда босоногих кармелићана. Папа Бенедикт XIII је прогласио га светитељем 1726.

Његова књижевна дјела први пут су објављена 1618. и сматра се једним од највећих шпанских пјесника. Његове пјесме Мркла ноћ душе и Духовне кантикле ради богате симболике и стила убрајају се у најбоље пјесме шпанске књижевности. Његово најпознатија дјело је Успон на гору Кармел.

Спољашње везе[уреди]