Јоже Потрч

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЈОЖЕ ПОТРЧ
No portrait gray test-sr.svg
Датум рођења1903.
Место рођењаДестерник, код Птуја
 Аустроугарска
Датум смрти1963. (60 год.)
Професијалекар
Члан КПЈ од1924.
Чинпуковник у резерви
Одликовања
Орден заслуга за народ са златним венцем
Орден братства и јединста

Јоже Потрч (Дестерник, код Птуја, 1903 — , 1963), лекар и друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Словеније.

Биографија[уреди]

Рођен је 1903. године у Дестернику код Птуја. Гимназију је завршио у Птују, а Медицински факултет у Грацу. Још као студент учествовао је у политичком животу. После завршених студија, радио је као лекар у Светом Урбану.

Члан Комунистичке партије Југославије постао је 1924. године. Због политичке делатности, био је ухапшен и 1930. године осуђен на две године затвора. Казну је издржавао у Пожаревцу. Поновно је био ухапшен 1936, а затим интерниран у Међуречје код Ивањице.

Током Другог светског рата, налазио се у заробљеништву у Немачкој.

Након рата, испрва је радио као политички руководилац у Марибору. Од августа 1947. био је министар просвете, науке и културе у влади НР Словеније, а затим министар народног здравља и социјалне политике. Од 1953. је био члан Извршног већа Скупштине НР Словеније.

Био је члан Централног комитета СКЈ, Централног комитета СК Словеније, Савезног одбора ССРН Југославије, члан Председништва Главног одбора ССРН Словеније и Извршног комитета ЦК СКС. Биран је за посланика у Скупштини НР Словеније Првог и Другог сазива и у Савезној скупштини СФРЈ.

Од 1948. до 1952. је уређивао часопис „Дело“, орган ЦК СК Словеније.

Умро је 1963. године.

Носилац је Ордена заслуга за народ са златном звездом, Ордена братства и јединства са златним венцем и више других југословенских одликовања.

Литература[уреди]

  • Југословенски савременици: ко је ко у Југославији. „Седма сила“, Београд 1957. година.