Јозеф Шумпетер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јозеф Шумпетер
Joseph Schumpeter ekonomialaria.jpg
Јозеф Шумпетер
Датум рођења 8. фебруар 1883.
Место рођења Трешт
Датум смрти 8. јануар 1950.
Место смрти Конектикат

Јозеф Шумпетер (нем. Joseph Alois Schumpeter), 8. фебруар 18838. јануар 1950, аустријски економиста.

Рођен је у Трешту у Моравској. Студирао је економију у Бечу код познатог теоретичара Еугена Бем-Баверка. Предавао је на универзитетима у Черновцу (данас Украјина) и Грацу (1911-1919). Био је аустријски министар финансија после пораза у I светском рату (1919-1920), када је инфлација била готово неизбежна. Потом је био директор мале аустријске банке, која је пропала 1924. Од 1925. до 1932. предаје у Бону, Немачка, када, због раста нацизма, прелази на Харвард, САД, где предаје до смрти.

Шумпетер је дао суштинске доприносе теорији привредних циклуса и економског развоја. Остао је познат по придавању велике улоге предузетницима, односно први је прецизно описао улогу предузетника у економији. Разликовао је иновацију у општем смислу од предузетничке иновације. Подвлачио је да предузетник врши иновације не само тако што користи иновације других, већ и увођењем нових начина производње, нових производа и нових облика организације. Ове иновације, тврдио је, захтевају једнако знања и храбрости као сам процес иновације уопште.

Предузетничке иновације, тврдио је изазивају таласе „креативне деструкције“, пошто оне чине застарелима старе иновације, идеје, технологије, квалификације, опрему, организацију. Ова креативна деструкција, укључујући и нестанак постојећих фирми и стварање нових, узрокује прогрес и увећање животног стандарда свих. Борбу за постизање монопола од стране предузетника сматрао је позитивном, јер они тада раде најбоље.

Сматрао је централни методолошки концепт економске науке – компаративну статику – незадовољавајућим, пошто предстаља врло поједноставњен израз сложене стварности, у којој динамички елементи играју пресудну улогу.

Шумпетерова кљига „Историја економске анализе“ и данас је најважније дело из области историје економске мисли. Шумпетер ту баца широк и поуздан поглед на идеје и рад појединаца и школа током више од два века. Ипак, неки од његових ставова су спорни: данас предовлађује мишљење да је Адам Смит важнији него што је Шумпетер веровао, а Леон Валрас нешто мање важан (Шумпетер му је давао прво место).

Иако спада међу велике економисте, једном је направио велику грешку. Упитао се 1942. године: „Може ли капитализам да преживи? Не. Не верујем да може”. Бринула га је реална могућност да интелектуалци одбаце капитализам и самим тим га доведу у опасност, као и ризик да преширока државна интервенција угрози фине механизме предузетништва и иновација. Наду је полагао у економски успех капитализма, који би потро ове претње.


Важнија дела:

  • Теорија економског развоја (Theory of Economic Development, 1911)
  • Капитализам, социјализам и демократија (Capitalism, Socialism and Democracy, 1942)
  • Историја економске анализе (History of Economic Analysis, 1954)


Спољашње везе[уреди]