Јокаи

С Википедије, слободне енциклопедије

Јокаи (Yōkai, 妖怪) - су натприродна бића у јапанској митологији, понекад окарактерисана као чудовишта, духови и демони. Реч Јокаи се састоји од канђи знака за "очаравајуће; атрактиван;"; и "дух; утвара; сумњиви".[1] Такође се могу да се назвати Ајакаши[2] (あやかし), Мононоке (物の怪), или Мамоно (魔物). Јокаи често имају животињске облике (Каппа, бића који је наликују корњачама, или тенгу , који имају крила), док нека могу имати људско обличије. Није реткост да се јављају још као и нежив предмети (на пример, цукомогами), или чак да немају никакве дистинктивне облике. Јокаи , по правилу, имају мистериозне или натприродне способности, међу којима је промена обличија из једног у друго најчешћа. Јокаи , који имају ову способност промене обличија називају се бакемоно (化物) / обаке (お化け).

Јапански историчари карактеришу Јокаи као отелотворења "натприродних или необјашњивих појава посматрача у том периоду".


У Едо периоду, многи писци и уметници, као што су Торијама Секијен[3], пишу нове приче о Јонкаи стоверњима, црпећи инспирацију из народних бајки или из сопствене маште. Данас се неколико таквих писаних прича (нпр. Камеоса и Амикири), често погрешно поистовећују са народним бајкама.

Порекло[уреди | уреди извор]

Гама Јоаки из Saigama to Ukiyo Soushi Kenkyu том 2, посебно издање Kaii Тамабабаки
Нарикама из Gazu Hyakki Tsurezure Bukuro[4] од Секиен Торијама

Према идејама јапанског анимизма, постојало је веровање да  у свим предметима живе стоврења налик духовима[5]. Такви духови би имали емоције и идентитет. Ако би били мирни, Ниги-митама[6], доносили би срећу — богату жетву, добро здравље, док би злокобни, насилни духови, Ара-митама[6], доносили несрећу — укључујући болести и природне катастрофе. Често су преци и изразито цењени преминули чланови породица карактерисани као Ниги-митама, те би стицали статус заштитничких божанстава, која су ужувала нарочит степен поштовања. Карактеристике Ниги-митама (односно Ара-митама, у зависности од подручја) су такође приписиване животињама, предметима и природним појавама.

Ритуал за преображај Ара-митама у Ниги-митама назива се Чинкон ("умиривање душа"). Чинкон ритуал се спроводио ради протеривања злих духова, сузбијања несрећа и отклањања страха од догађаја и околности које нису биле објашњене на неки други, рационалан, начин. Ара-митама , који није успео да постигне обожење због недостатка поштовања, или који је изгубио своју духовну природу услед недостатка поштовалаца, постајао би Јонкаи.

Временом, све се мање ствари и појава се сматрало натприродним, што је оставило свој траг и на веровања људи. У међувремену, описи Јокаи-а постају све блажи, те се на себи својствени начин "стандардизују", најчешће кроз карикатуре на којима долази до ублажавања њихове страшне природе. Елементи бајки о Јокаи-ма, почињу све чешће да се користе ради забаве у јавности. Упркос томе, митологија и приче о Јокаи постају префињеније и формализоване у Едо и периодима који следе.

Врсте[уреди | уреди извор]

Етнограф и историчар Цутому Ема[7] проучавајући књижевност и слике, са приказима Јокаи-а и Хенџе-а (変化, или "мутанти") поделио их  је у категорије, које су представљене у Nihon Yōkai Henge Shi[8] и Obake no Rekishi.

 • Пет категорија, Јонкаи-а у "правом облику":
  1. човек,
  2. животиња,
  3. биљка,
  4. предмет,
  5. природни феномен.
 • Четири категорије у зависности од извора мутације:
  1. на овом свету,
  2. духовно или у вези са духовним,
  3. реинкарнације или "на оном" свету,
  4. у вези са материјом.
 • Седам категорија у зависности од спољашњег изгледа:
  1. човек,
  2. животиња,
  3. биљка,
  4. артефакт,
  5. предмети/зграде,
  6. природни објекат или појава,
  7. остало/као и сложене класификације које обухватају више од једне категорије.

Традиционално Јокаи се класификују по локацији или појави са којом је повезано њихово отелотворење. Индексација по том критеријуму је наведена у књизи Sogo Nihon Minzoku Goi (綜合日本民俗語彙, "Целовит речник јапанских традиционалних прича")[9] на следећи начин:

 1. Јама-но-ке (планине),
 2. Мичи-но-ке (пут),
 3. Ки-но-ке (дрвеће),
 4. Минзу-но-ке (вода),
 5. Уми-но-ке (море),
 6. Јуки-но-ке (снег),
 7. Ото-но-ке (звук),
 8. Доубуцу-но-ке (животиње, праве или имагинарне)

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Youkai Kanji and Yōkai: definition via Denshi Jisho at jisho.org Retrieved 22 July 2013.
 2. ^ Ayakashi (на језику: енглески), 09. 10. 2016, Приступљено 19. 12. 2018 
 3. ^ Toriyama Sekien (на језику: енглески), 26. 08. 2018, Приступљено 19. 12. 2018 
 4. ^ Gazu Hyakki Tsurezure Bukuro (на језику: енглески), 05. 09. 2018, Приступљено 19. 12. 2018 
 5. ^ Writers, YABAI. „The Bewitching, Wondrous World of Yokai | YABAI - The Modern, Vibrant Face of Japan”. YABAI. Приступљено 19. 12. 2018. 
 6. ^ а б Mitama (на језику: енглески), 27. 05. 2017, Приступљено 19. 12. 2018 
 7. ^ Tsutomu Ema (на језику: француски), 24. 04. 2018, Приступљено 19. 12. 2018 
 8. ^ Foster, Michael Dylan (14. 01. 2015). The Book of Yokai: Mysterious Creatures of Japanese Folklore (на језику: енглески). Univ of California Press. ISBN 9780520271029. 
 9. ^ 民俗学研究所『綜合日本民俗語彙』第5巻 平凡社 1956年 403–407頁 索引では「霊怪」という部門の中に「霊怪」「妖怪」「憑物」が小部門として存在している。

Спољашње везе[уреди | уреди извор]