Јоргован

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јоргован
Lilac (2).jpg
Процветали јоргован
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Syringa

Mill.
Врсте

~20

Јоргован (лат. Syringa) род је од око 20 врста цветница који припада фамилији маслина (Oleaceae). Природни ареал распрострањења рода су делови југоисточне Европе и Мале Азије. Цвета од априла до маја.

Опис[уреди]

Јоргован је мало дрво, висине до 10 метара. Стабљике су му до 30 центиметара у пречнику. Листови су му углавном срцасти.[1] Цветови се обично јављају у пролећу, а сваки цвет је величине од 5 до 10 милиметара. Уобичајена боја цветова је љубичаста, али се такође јављају розе, бела и жута, али чак и боја труле вишње. Плод му је чаура.

Коришћење[уреди]

Због свог лепог и мирисног цвета, јоргован се сади у вртовима широм Европе и Северне Америке.[2] Дрво јоргована се може користити за прављење музичких инструмената, али је веома незгодно јер се приликом сушења криви и разлистава.

Долазак јоргована у Србију[уреди]

Према легенди, када је се Јелена Анжујска удала за Стефана Уроша I, никако није могла да се навикне на Србију. Навикла је на свој родни крај, на мирис јоргована, који је у то време растао само у Француској, где је она одрастала. Како би се она осећала као код своје куће, Стефан Урош I је у Србију донео цвет јоргована. Од тада јоргован, који пре тога на овим просторима није растао, сад и овде расте.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Безбрижни уз јоргован”. Лепа и срећна. Приступљено 22. 1. 2019. 
  2. ^ „Јоргован: Еликсир здравља и лепоте”. Вечерње новости. Приступљено 22. 1. 2019.