Јосеф Манес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јосеф Манес

Јосеф Манес (1860.)
Јосеф Манес (1860.)

Информације
Датум рођења 12. мај 1820.
Место рођења Праг
Датум смрти 9. децембар 1871.
Место смрти Праг
Дела

Јосеф Манес (чеш. Josef Mánes; Праг, 12. мај 1820Праг, 9. децембар 1871) је био чешки сликар и илустратор, значајан представник романтизма и оснивач савремене уметности у Чешкој. Његов отац је био Антонин Манес професор пејзажа на прашкој Академији а стрис Вацлав Манес био на овој школи два пута директор. Отац и стриц су имали велики утицај на овог сликара.

Живот[уреди]

Јосеф Манес је био сматран за оснивача чешког сликарства и највећег мајстора у пејсажној уметности. Од своје петнаесте године студирао је на прашкој Академији а касније и у Минхену. У младости је путовао у Дрезден, Пољску и Шлезију. Његов лични живот се закомпликовао када се опет преселио у Праг, где је имао породичне проблеме. Имао је односе са слушкињом Франћишком Шћовичком, која је са њим затруднила и чекала је дете које он није признавао за своје.

Манес је узимао активно учешће у културном животу и био је активан у уметничком удружењу „Уметничка беседа“ и предложио је униформе и заставе за друштво „Солол“ и друга бројна патриотска удружења. 1857. године је посетио Русију и три године после тога Италију одакле се вратио болестан. Постепено душевно и физичко одумирање је настало услед обољења сифилисом. После две године тешких болова умро је у 51 години живота 1871. године у Прагу.

Дела[уреди]

Његово многострано дело је обухватало многе пејсаже, портрете, историјске сцене као и ботаничке студије. Од савременика његово дело није било прихватано и цењено је хладно и за Манеса је била значајна зависност од његовог пријатеља у кући дворца Силва- Тароуца. Познате су његове илустрације астрономског часовника прашког Орлоја и његове слике инспирисане сеоским животом који је за њега представљао хуманост и чистоту.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • PSN ČS Akademia vied, Praha 1963.
  • de Wikipedia

Спољашње везе[уреди]