Јосип Броз Јошка

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Јосип Јошка Броз)
Јосип Јошка Броз
Josip Joška Broz.jpg
Јосип Јошка Броз у Кући цвећа у Београду.
Биографија
Име при рођењу Јосип Броз
Датум рођења (1947-12-06)6. децембар 1947.(70 год.)
Место рођења Београд
ФНР Југославија
Држављанство  Србија
Религија православни атеиста [1]
Деца Небојша, Виктор, Тамара
Професија инжењер шумарства и милицајац
Универзитет Шумарски факултет Универзитета у Београду
Избори 24. април 2016.
Председник Томислав Николић
Председник владе Александар Вучић

Emblem of the National Assembly of Serbia.svg

Јосип Јошка Броз (Београд, 6. децембар 1947) је политичар и народни посланик из Србије југословенске националности. Он је председник Комунистичке партије и Удружења грађанаЈосип Броз Тито“ које је основао 2005. године у Србији. Унук је Јосипа Броза Тита, некадашњег доживотног председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Савеза комуниста Југославије.

Биографија[уреди]

Јошка Броз се уписује у књигу жалости у Kући цвећа 2018. године

Рођен је 1947. године у Београду. Имао је три године када су му се родитељи, Жарко Броз и Тамара Вегер развели, па је са млађом сестром Златицом прешао да живи код свог деде, Јосипа Броза – Тита и његове супруге Јованке. После основне школе, најпре је уписао гимназију, али је понављао први разред. Тада се преместио у машинску школу, да би на крају отишао у шумарску школу у Краљеву. Завршио је Шумарски факултет у Београду.

Једно време је радио као шумар и металостругар, а касније је био Титов пратилац у лову и надзорник његових ловишта. Као милиционер у Антидиверзантском воду бринуо се за дедину безбедност све до његове смрти, 4. маја 1980. године. Пословну каријеру наставио је као угоститељ у Београду где је држао ресторан „Чубурска липа“ и ресторан „Тито“.

Женио се четири пута и има синове Небојшу и Виктора и кћерку Тамару. Такође има унуке Лазара, Луку и Филипа.

Политички ангажман[уреди]

Председник КП Јосип Јошка Броз са пуковником Гадафијем

На парламентарним изборима у Србији 2003. године био је на челу политичке коалиције која се састојала од четири странке:

На предизборним плакатима користио је Титов лик и слоган „Где ја стадох, ти продужи“. Том приликом није ушао у Народну скупштину Републике Србије.

Јошка Броз је 19. априла 2008. присуствовао Конгресу уједињења комуниста Србије, али се није прикључио уједињеној партији.

2009. године, Јошка Броз је постао потпредседник у Комунистичкој партији Србије - Верољуб Недељковић, коју је снажно промовисао све до јуна 2009. године. Јошка Броз је 10. јуна 2009. године престао бити члан те партије.

Јошка Броз је са својом групом, 21. новембра. 2009. године, заједно са Социјал-демократама из Новог Сада и Новом комунистичком партијом Србије (НКПС) (Ненада Кулића) организовао састанак у Новом Саду, са циљем да оснује Комунистичку партију и приступи прикупљању потписа за њену регистрацију. На поменутом састанку, Јосип Јошка Броз изабран је за председника новоформиране Комунистичке партије. Одлуку су донели делегати Конгреса уједињења, одржаном у једном хотелу (Адица) у Новом Саду. Одлука о оснивању Комунистичке партије чији је председник Јосип Јошка Броз потврђена је на оснивачком конгресу у Београду, 28. новембра 2010. године.

На парламентарним изборима у Србији 2012. године Јошка Броз био је носилац самосталне изборне листе Комунистичке партије - Јосип Броз која није ушла у Скупштину Србије.

На ванредним парламентарним изборима 2014. године председник Комунистичке партије Јосип Јошка Броз био је поново носилац изборне листе али овог пута Црногорске партије - Јосип Броз (у оквиру ове листе налазила се и Комунистичка партија) која такође није ушла у Скупштину Србије.

На ванредним парламентарним изборима 2016. године председник Комунистичке партије Јосип Јошка Броз био је кандидат своје партије за народног посланика у оквиру коалиционе изборне листе Социјалистичке партије Србије-Јединствене Србије и овај пут је ушао у Народну скупштину Републике Србије. На функцију народног посланика Народне скупштине Републике Србије ступио је 3. јуна 2016. године.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
нема
Председник Комунистичке партије
2010. -
Наследник: