Јосип Томљеновић (усташа)

Са Википедије, слободне енциклопедије

Јосип Томљеновић (Пакрац, 19. фебруар 1915Загреб, септембар 1948) био је члан Усташог покрета и официр Усташке војнице.

Јосип Томљеновић је рођен 19. фебруара 1915. године у Пакрацу. Инвазију, окупацију и подјелу Краљевине Југославије у априлу 1941. је дочекао у Карловцу на дужности заповједника 2. резервне војне болнице Југословенске војске. Усташама је приступио по предаји војне болнице новоформираним фашистичким властима Независне Државе Хрватске. Почетком јула постављен је на чело команде за снадбјевање при Главном штабу Усташке војнице.

У Плашком су га 11. септембра 1941. ухапсили Италијани, одвели у Ријеку и затим протјерали из италијанске окупационе зоне. Потом постаје заповједник оружаних станица у Саборском и Огулину са чином поручника и на тој дужности остаје до јуна 1942. године.

Након службовања у министарство домобранства, формира 3. припремни усташки батаљон у Генералском Столу и Огулину. У марту 1943. јединица је пребачена у Усташку војницу као 33. усташки батаљон, која је учествовала у борбама у Хрватском загорју, Горском котару, Лици и Кордуну. Постао је заповједник 34. пука, а чин потпуковника је добио 7. маја 1945. године.

Након слома НДХ и повлачења хрватских јединица, емигрирао је у Аустрију и предао се британским војним властима. Из логора у Вајцу у којег су га Британци интернирали, бјежи у Италију у новембру 1945. године. Интерниран је у логор Фермо до 3. септембра 1947, када прелази у Аустрију, а затим у Југославију у крижарској „Акцији 10. травањ”.

Група је упала у припремљену операцију Гвардијан УДБ-е 25. октобра 1947. У Југославију је ушао под именом „Змај од Босне”. Пресудом Врховног суда Народне Републике Хрватске 27. августа 1948. осуђен је на смрт. Пресуда је извршена у септембру 1948. године.

Литература[уреди | уреди извор]