Јосија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јосија
Josiah.gif
Јосија слуша читање закона
Место смрти Јерусалим
Династија Давидовци
Отац Амон
Мајка Једида
Краљ Јудеје
Период 640. п. н. е.-609. п. н. е.
Претходник Амон

Јосија или Јошија (хебр. יֹאשִׁיָּהוּ - „помаже га Бог“) био је краљ Јудеје у периоду 640. п. н. е.-609. п. н. е., син Амона и Једиде. Деда му је био краљ Манасех, кога Јосијини извори криве да се окренуо од јеврејске вере, и да је преуредио Храм за идолатријску службу. Јосији неки историчари приписују да је успоставио јеврејске свете списе као део деуторономске реформе која се збила током његове владавине.

Главни извор података о његовог владавини су Књига о Краљевима (22-23) и Књига Летописа (34-35), као и бројни документи које су археолози датирали у Јудеју његовог времена, укључући бројне печатњаке датиране у доба његове владавин

Владавина[уреди]

Библија наводи како је Јосија на власт дошао „вољом народа“, те да је у 18. години владавине почео потицати поданике да поштују искљушиво Јахвеа. Исте је године наредио да се уништите све идоли, односно кипови Баала и Ашераха који су се налазили у Храму. Свештеници тих култова су побијени, а онима који су били сахрањени су ископане и спаљене кости. Јосија је прогонио идолопоклонике у остатку Јудеје. Истовремено је врховни свештеник Хикија прикупио порезе како би поправио Храм, занемарен у доба владавине Манесеха и Амона.

Док је Хикија чистио робу с благом у Храму, пронашао је спис Торе. Потом га је дао Јосији који га је после прочитао јерусалемском народу као Поновљени закон.

У доба Јосијине владавине, почела је слабити асирска моћ, те су Јуда и њен краљ искористили прилику како би поновно стекли не само независност, него и проширили територију Јуде на подручје некадашњег Израиља.

Смрт[уреди]

Јосија се године 609. п. н. е. супротставио египатски фараону Нехоу II који је тада покушао спасити последње упориште својих асирских савезника у Харану. Јосија, који је тада био у савезништву с Вавилонцима, га је покушао зауставити. Дошло је до битке у којој су Египћани победили, а Јосија смртно рањен.

Смрт Јосије, који се сматрао једним од најправеднијих и најбогобојазнијих краљева, представљала је тежак ударац за јудаизам и за краљевство. Јуда је потпала под египатски утицај, а њени владари су се вратили политеизму.

Спољашње везе[уреди]