Јохан Кристоф Аделунг

С Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Аделунг
Јохан Аделунг, немачки граматичар и филолог
Лични подаци
Пуно имеЈохан Кристоф Аделунг
Датум рођења(1732-08-08)8. август 1732.
Место рођењаШпантеков, Свето римско царство
Датум смрти10. септембар 1806.(1806-09-10) (74 год.)
Место смртиДрезден, Рајнска конфедерација
Књижевни рад
Утицао наВук Стефановић Караџић

Јохан Кристоф Аделунг (нем. Johann Christoph Adelung; Шпантеков, 8. август 1732Дрезден, 10. септембар 1806) је био немачки граматичар и филолог.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у граду Шпантеков, у Померанији, а образовао се у јавним школама у Анкламу и Магдебургу, као и на универзитету у Халеу. Године 1759. је постао професор у гимназији у Ерфурту, позицију коју је напустио после две године, те се одселио у Лајпциг и посветио се филолошком изучавању. Године 1787. постао је библиотекар саксонског кнеза-изборника Фридриха Августа III у Дрездену, месту у којем је остао све до своје смрти 1806. године.

Списатељски рад Аделунга је поприлично обиман. Поред изврсних књига о граматици, речницима и другим књигама о немачком језику, допринео је значајно на пољу ортографије, рафинисања идиома и побољшавању стандарда његовог матерњег језика. Његово дело „Граматичко-критички речник високог немачког дијалекта“ (нем. Grammatisch-kritisches Wörterbuch der hochdeutschen Mundart) носи сведочанство о духу стрпљивог истраживања којег је Аделунг поседовао и о његовом знању историје разних дијалеката од којих је настао данашњи немачки језик.

Нико пре Јакоб Грима није учинио тако пуно за немачки језик, а пред смрт је издао дело „Митридат, или општа лингвистика“ (нем. Mithridates, oder allgemeine Sprachenkunde). Нажалост, умро је пре него је завршио своје пројекте. Први том, који садржи азијске језике, објављен је одмах након његове смрти, а друга два под надзором Јохана Фатера.

Цитат „пиши као што говориш, а читај као што је написано“ у нашим крајевима, обично се приписује Вуку Стефановићу Караџићу, међутим цитат је заправо ортографски принцип који је измислио управо Јохан Кристоф Аделунг. Караџић је искористио тај принцип како би спровео реформу свог језика.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]