Јоца Вујић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јоца Вујић
Joca-Vujic.jpg
Урош Предић портрет Јоце Вујића, 1926.
Пуно имеЈован Јоца Вујић
Датум рођења(1863-07-01)1. јул 1863.
Место рођењаСента
 Аустроугарска
Датум смрти1934.
Место смртиБеоград
 Краљевина Југославија

Јован Јоца Вујић (Сента,1863-Београд, 1934) је био колекционар уметнина, библиофил, велики добротвор српског народа и велепоседник.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Јоца Вујић је рођен 1. јула 1863. године у Сенти као Јован Вујић али је током година живота прихватио надимак као име, тако се потписивао и постао познат у јавности. Рођен је као шесто дете од оца Саве Вујића, адвоката и велепоседника и мајке Терезије (рођене Мудрић). Одмалена је имао склоност према учењу и упркос губитку мајке у раном детињству, имао је изванредне резултате при образовању. С обзиром да је живео у вишенационалној средини прво учи мађарски, а потом и немачки језик којима је касније савршено говорио и читао.

Печат на документу из Вујићеве архиве.

Уписао је 1881. године Филозофски факултет у Бечу, где се задржао веома кратко и по повратку у Сенту одлучује да школовање настави у Алтембургу 1882. године на Агрономској академији. По завршетку 1885. године се вратио у Сенту, на део породичног имања које је добио од оца.

Поред старања о имању, Јоца Вујић је обављао путовања, од тадашње Србије, коју је по први пут посетио 1883. године са братом Ђуром, па до великих европских престоница тога времена. Био је покретач оснивања Српског клуба у Сомбору који се борио за бољи живот Срба у Бачкој, још пре почетка Првог светског рата. Био је ангажован и члан Управног одбора Матице српске и Друштва за српско позориште, које је помагао морално и финансијски.

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Културни херој/Татјана Брзуловић Станисављевић-Јоца Вујић”. Архивирано из оригинала на датум 03. 04. 2015. Приступљено 25. 03. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]