Југословенска национална странка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Југословенска национална странка
Jugoslovenska nacionalna stranka
Лидери Петар Живковић,
Никола Узуновић,
Богољуб Јевтић.
Основана 1932.
Распуштена 1941.
Претходник Југословенска радикална сељачка демократија
Седиште  Краљевина Југославија
Идеологија Југословенски национализам
Ројализам
Централизам

Југословенска национална странка је била политичка странка у Краљевини Југославији између 1932. и 1941.

Дана 6. јануара 1929. краљ Александар I Карађорђевић је распустио Народну скупштину, укинуо Устав и забранио све политичке партије. Године 1931. краљ уводи нови Устав и формално враћа политичку слободу, иако је de facto, велики део политичке моћи остајао њему и влади.

У мају 1932, под вођством премијера Петра Живковића формирана је Југословенска радикална сељачка демократија, као режимска странка у земљи. Саставни делови ЈРСД су били прорежимски кадрови Народне радикалне странке, Демократске странке и десно католичко крило Словеначке народне странке.

У јуну 1933, ЈРСД мења име у Југословенска национална странка и постаје заступник централизма и југословенског национализма. Од 1932. до 1935, генерал Петар Живковић, Милан Сршкић и Никола Узуновић су били премијери док је ЈНС била на власти.

Смрт краља Александра и расписивање нових избора су били озбиљан ударац ЈНС-у и њеном лидеру Богољубу Јевтићу. После избора (које је ипак победила ЈНС) Милан Стојадиновић (бивши члан ЈНС) је формирао нову странку, под називом Југословенска радикална заједница, заједно са Словеначком народном странком и Југословенском муслиманском организацијом и постао премијер, избачивши ЈНС са политичке сцене.[1]

ЈНС је прешла у опозицију. На чело странке је дошао Петар Живковић. Живковић се ослањао на намеснике Раденка Станковића и Ива Перовића, који су као масони били противници Корошецове клерикалне политике.[2] Југословенска национална странка није учествовала на изборима 1938, иако добар део чланова ЈНС био на листи опозиционог Блока народне слоге.

После Априлског рата 1941. ЈНС је распуштена.

Референце[уреди]

  1. ^ Petranović 1988, стр. 264.
  2. ^ Petranović 1988, стр. 284.

Литература[уреди]