Југословенска национална странка

С Википедије, слободне енциклопедије
Југословенска национална странка
Jugoslovenska nacionalna stranka
ЛидериПетар Живковић,
Никола Узуновић,
Богољуб Јевтић.
Основана1931.
Распуштена1941. (10 год.)
ПретходникЈугословенска радикална сељачка демократија
Седиште Краљевина Југославија
ИдеологијаАуторитаризам
Ројализам
Централизација
Анти-федерализам
Конзервативизам
Југословенски национализам

Југословенска национална странка је била политичка странка у Краљевини Југославији између 1931. и 1941.

Дана 6. јануара 1929. краљ Александар I Карађорђевић је распустио Народну скупштину, укинуо Устав и забранио све политичке партије. Године 1931. краљ уводи нови Устав и формално враћа политичку слободу, иако је de facto, велики део политичке моћи остајао њему и влади.

Под вођством премијера Петра Живковића 1931. године формирана је Југословенска радикална сељачка демократија, као режимска странка у земљи. Саставни делови ЈРСД су били прорежимски кадрови Народне радикалне странке, Демократске странке и десно католичко крило Словеначке народне странке.

У јуну 1933, ЈРСД мења име у Југословенска национална странка и постаје заступник централизације и југословенског национализма. Од 1932. до 1935, генерал Петар Живковић, Милан Сршкић и Никола Узуновић су били премијери док је ЈНС била на власти.

Смрт краља Александра и расписивање нових избора су били озбиљан ударац ЈНС-у и њеном лидеру Богољубу Јевтићу. После избора (које је ипак победила ЈНС) Милан Стојадиновић (бивши члан ЈНС) је формирао нову странку, под називом Југословенска радикална заједница, заједно са Словеначком народном странком и Југословенском муслиманском организацијом и постао премијер, избачивши ЈНС са политичке сцене.[1]

ЈНС је прешла у опозицију. На чело странке је дошао Петар Живковић. Живковић се ослањао на намеснике Раденка Станковића и Ива Перовића, који су као масони били противници Корошецове клерикалне политике.[2] Југословенска национална странка није учествовала на изборима 1938, иако добар део чланова ЈНС био на листи опозиционог Блока народне слоге.

После Априлског рата 1941. ЈНС је распуштена.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Petranović 1988, стр. 264.
  2. ^ Petranović 1988, стр. 284.

Литература[уреди | уреди извор]