Југословенска радикална заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Југословенска радикална заједница
Emblem of the Yugoslav Radical Union (JRZ).svg
ПредседникМилан Стојадиновић
ОснивачМилан Стојадиновић
Основана1934.
Распуштена1941.
СедиштеБеоград,
 Краљевина Југославија
Идеологијарадикализам
југословенски национализам
Политичка позицијаКрајња десница
Боје     Црна (официјална)
     Зелена

Југословенска радикална заједница (ЈРЗ; Jugoslavenska radikalna zajednica, Jugoslovanska radikalna skupnost, колок.: Јереза) била је политичка странка у Краљевини Југославији.

Странка је формирана од стране југословенског премијера Милана Стојадиновића 1935. године.

ЈРЗ је била подељена de facto на три дела: у Србији ЈРЗ су чинили већи део чланова Народне радикалне странке и мањи делови Југословенске националне странке; у Словенији, ЈРЗ је била заступљена од кадрова Словеначке народне странке, која је била очувала своју унутрашњу структуру. Југословенска муслиманска организација је била представница муслиманана и чинила је трећи елемент ЈРЗ. ЈРЗ је истиснула из политичког живота Југословенску националну странку, ослабљену после Марсељског атентата на краља Александра.[1]

Иако је наступала као јединствена политичка формација, делови ЈРЗ фактички нису губили своју индивидуалност.[2] Ни у једном периоду међуратне историје заокруживање или опкољавање Хрвата није био тако јасно изражен као за време владе Милана Стојадиновића.[2] Представник ЈРЗ Милан Стојадиновић је био на функцији премијера од јуна 1935. до 1938. а Драгиша Цветковић од 1939. до 1941.

1941. године након Априлског рата ЈРЗ је престала да постоји.

Референце[уреди]

  1. ^ Петрановић 1988, стр. 264.
  2. 2,0 2,1 Петрановић 1988, стр. 265.

Литература[уреди]