Југословенска радикална заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Југословенска радикална заједница
Председник Милан Стојадиновић
Оснивач Милан Стојадиновић
Основана 1934.
Распуштена 1941.
Седиште Београд,
 Краљевина Југославија
Идеологија Радикализам
Југословенски национализам
Политичка позиција Крајња десница
Боје      Црна (официјална)
     Зелена

Југословенска радикална заједница (ЈРЗ; Jugoslavenska radikalna zajednica, Jugoslovanska radikalna skupnost) је била политичка странка у Краљевини Југославији.

Странка је формирана од стране југословенског премијера Милана Стојадиновића 1935. године.

ЈРЗ је била подељена de facto на три дела: у Србији ЈРЗ су чинили већи део чланова Народне радикалне странке и мањи делови Југословенске националне странке; у Словенији, ЈРЗ је била заступљена од кадрова Словеначке народне странке, која је била очувала своју унутрашњу структуру. Југословенска муслиманска организација је била представница муслиманана и чинила је трећи елемент ЈРЗ. ЈРЗ је истиснула из политичког живота Југословенску националну странку, ослабљену после Марсељског атентата на краља Александра.[1]

Иако је наступала као јединствена политичка формација, делови ЈРЗ фактички нису губили своју индивидуалност.[2] Ни у једном периоду међуратне историје заокруживање или опкољавање Хрвата није био тако јасно изражен као за време владе Милана Стојадиновића.[2] Представник ЈРЗ Милан Стојадиновић је био на функцији премијера од јуна 1935. до 1938. а Драгиша Цветковић од 1939. до 1941.

1941. године након Априлског рата ЈРЗ се распала.

Референце[уреди]

Литература[уреди]