Југословенска радикална заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Југословенска радикална заједница
Председник Милан Стојадиновић
Оснивач Милан Стојадиновић
Основана 1934.
Распуштена 1939.
Седиште Београд
 Краљевина Југославија
Идеологија Радикализам

Југословенска радикална заједница (ЈРЗ; Jugoslavenska radikalna zajednica, Jugoslovanska radikalna skupnost) је била политичка странка у Краљевини Југославији.

Странка је формирана од стране југословенског премијера Милана Стојадиновића 1935. године.

ЈРЗ је била подељена de facto на три дела: у Србији ЈРЗ су чинили већи део чланова Народне радикалне странке и мањи делови Југословенске националне странке; у Словенији, ЈРЗ је била заступљена од кадрова Словеначке народне странке, која је била очувала своју унутрашњу структуру. Југословенска муслиманска организација је била представница муслиманана и чинила је трећи елемент ЈРЗ. ЈРЗ је истиснула из политичког живота Југословенску националну странку, ослабљену после Марсељског атентата на краља Александра.[1]

Иако је наступала као јединствена политичка формација, делови ЈРЗ фактички нису губили своју индивидуалност.[2] Ни у једном периоду међуратне историје заокруживање или опкољавање Хрвата није био тако јасно изражен као за време владе Милана Стојадиновића.[2] Представник ЈРЗ Милан Стојадиновић је био на функцији премијера од јуна 1935. до 1938. а Драгиша Цветковић од 1939. до 1941.

1941. године након Априлског рата ЈРЗ се распала.

Референце[уреди]

Литература[уреди]