Југословенска радио-телевизија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Југословенска радио-телевизија или Југославенска радио-телевизија је била национални радиодифузни сервис бивше Југославије. ЈРТ је основана 12. новембра 1952. године, под називом Удружење радиостаница ФНРЈ. Појавом телевизије Удружење је 1958. године прерасло у "Југословенску радиодифузију - удружење радиодифузних установа ФНРЈ", а касније "Југословенску радио-телевизију", скраћено ЈРТ. Представљала је удружење поднационалних радио и телевизијских центара који су се налазили у свакој од република СФРЈ, а тада су се звали:

ЈРТ је такође обухватала и емитере из аутономних покрајина:

ЈРТ је била једна од оснивача Европске радиодифузне уније, једина из неке социјалистичке државе од држава оснивача. ЈРТ је поред својих других активности, организовала избор за представника Југославије на Песми ЕвровизијеЈуговизију — и емитовала оба догађаја за југословенску публику.

Током распада Југославије, многе бивше федералне јединице су се прогласиле за независне државе, уздижући некада поднационалне центре ЈРТ са седиштем у својим административним центрима на ниво националне мреже, али са промењеним називом.

Види још[уреди]