Југословенски аеротранспорт лет 367

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Југословенски аеротранспорт лет 367, са авионом Макдонел Даглас DC-9 (Регистрација: YU-AHT) на релацији Стокхолм-Копенхаген-Загреб-Београд је експлодирао током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Авион је са 10.160 метара пао у близини села Српска Камењица у тадашњој Чехословачкој, сада Чешкој. Од 28 лица - 23 путника и 5 чланова посаде - сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

Верзије инцидента[уреди]

Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у стражњем дијелу авиона.

Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је за обарање авина крива бомба постављена изнутра.

Весна Вуловић, која је преживала слободан пад са 10.160 метара (33.333 стопа) је у моменту експлозије била на задњем делу авиона, код репа, што је вероватно допринело томе да преживи. Овај догађај је допринео томе да Весна Вуловић буде увршћена у Гинисову књигу рекорда.

Овај догађај је споменут у две серије на каналу „Дискавери“ – ФБИ документи (The FBI Files) и Растурачи митова (MythBusters).

Спољашње везе[уреди]