Југотон

С Википедије, слободне енциклопедије
Југотон
Основано10. јул 1947.
Загреб
Угашено1990.
СедиштеЗагреб
Хрватска
Руководиоци
Синиша Шкарица
Војко Кундић
СлоганНова плоча!
Веб-сајтjugoton.rs/category/album/
Логотип из 80-их година са ценом плоче

Југотон је била прва дискографска кућа основана на простору бивше Југославије, која је била смештена у Загребу. Основана је 10. јула 1947. године на темељима национализованог „Електротона“[1].

Историја[уреди | уреди извор]

Југотон је основан 10. јула 1947. године у Загребу. Прву плочу издаје исте године, сингл са каталошким бројем J-1001, на коме се налазе две далматинске песме „Ти твоји зубићи“ и „Један мали бродић“ у извођењу групе „Zagreb Male Quintet“[1]. У то време Југотон је производио и галантерију и козметичку амбалажу, а пуни назив му је био „Творница грамофонских плоча и прибора, те галантерије из пластичних маса“. Већ прве године постојања произведено је 33.000 грамофонских плоча. Непуну деценију касније, 1956. године асортиман се употпуњује грамофонским плочама од винила ( ЛП плоче са пречником од 25 центиметара), а исте године објављују прве плоче са народном музиком и прву солистичку плочу забавне музике, са насловом „Пјева вам Иво Робић“.

Југотон потписује и прве лиценцне уговоре са страним издавачким кућама RCA, Polydor и Decca те почиње са објављивањем албума страних музичара међу којима су се нашли и Елвис Пресли, Битлси, Ролингстонс, Мадона, U-2, Дејвид Боуи, Јуритмикс, Кејт Буш, Крафтверк, Квин, Дип перпл, Пинк флојд и Ајрон мејден.

Југотон је објавио многе албуме популарних музичких група бивше Југославије, између осталог Бијелог дугмета, Азре, Електричног оргазма, Идола, Хаустора и групе Леб и сол, а први домаћи рок албум, Наши дани, објављен у новембру 1968, снимила је Група 220.[1] Почетком седамдесетих година двадесетог века расте производња албума домаћих аутора, те своје плоче објављују Драго Млинарец као солиста 1971. године, и бендови YU група и Тајм 1972. године.

Кроација рекордс[уреди | уреди извор]

По распаду Југославије, Југотон је 1990. године припао држави Хрватској, када му је име промењено у Croatia Records.[2] Убрзо након тога фабрика се приватизује, а један од нових сувласника је постао композитор Ђорђе Новковић[3].

У фонотеци дискографске куће Croatia Records налази се преко 70.000 музичких снимака и 14.000 носача звука са композицијама аутора из свих република бивше Југославије.

Конкуренција[уреди | уреди извор]

На подручју бивше Југославије постојало је још неколико дискографских кућа, основаних као конкуренција Југотону, између осталих: београдски ПГП РТБ (из кога је касније настао ПГП РТС), загребачки SUZY, сарајевски Дискотон и љубљански ЗКП РТЉ.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Jugoton - Croatia Records”. gitare.info. 7. 11. 2007. Приступљено 31. 10. 2010. 
  2. ^ „Croatia Records”. crorec.hr. Приступљено 31. 10. 2010. 
  3. ^ „Туга на естради”. dnevnik.hr. 6. 5. 2007. Приступљено 31. 10. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Croatia Records, званична интернет страница (језик: хрватски)