Југо флорида

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Југо флорида / Застава флорида
Yugo Florida 1.4 EFI Automatic Napred.jpg
Застава/Југо флорида
Преглед
ПроизвођачЗастава
Познат каоЈуго Мајами

Југо Сана

Наср Флорида 1400
Производња1988—2008 (Поли и пикап до 2010.)
МонтажаКрагујевац и Сомбор, Србија/Југославија Каиро, Египат
ДизајнерЂорђето Ђуђаро
Каросерија и шасија
КласаНижа средња класа
Каросеријахечбек, пикап
Распоредпредњи погон, предњи мотор
СличниФијат типо
Погонски агрегат
Мотор1.1 - 1.6 литара (60 - 95 КС)
Степен преноса5 + рикверц
Величине
Међуосовинско
растојање
2500mm (2765mm пикап и Poly)
Дужина3932mm (4475mm пикап и Poly)
Ширина1658mm
Висина1410mm
Маса910 - 1000kg
Хронологија
ПретходникЗастава 101

Југо флорида или Застава флорида је аутомобил који је производила крагујевачка фабрика аутомобила Застава. Производио се од 1988. до 2008. године.

Историјат[уреди]

Развој[уреди]

У јануару 1983. почиње развој наследника Заставе 101, под кодном ознаком Застава 103. Планирано је да развој траје 5 година и да ауто буде извозно оријентисан. Најважнији циљеви при конструисању новог аутомобила били су да буде састављен од домаћих делова и да буде модеран и конкурентан аутомобилима своје класе из Западне Европе. То је нижа средња класа тзв. ’Голф’ класа која је на западу чинила 30% укупне продаје. У Југославији ова класа чинила је 25% укупне продаје аутомобила, захваљујући великој куповној моћи у то време. Као и приликом развоја Југа, Застава је рачунала на подршку Фијата. Фијат је стрепео да нови Заставин модел не представља конкуренцију, па нису пружили подршку у очекиваној мери. Понудили су Застави да производи њихов нов модел из ’Голф’ класе, Типо, али су у Крагујевцу овај предлог одбили, јер су сматрали да имају довољно ресурса за самосталан развој. Оно што још нису почели да развијају били су мотори, за које су хтели да купе лиценцу од Фијата, за моторе најновије генерације. Фијат није пристајао да прода само лиценцу за моторе, већ у комплету са Типом. Након тога, Застава се обраћа Нисану за лиценцу, где постижу договор. Фијату није одговарало да Застава купује лиценцу за моторе од неког другог произвођача, па су ипак пристали да им продају лиценцу за моторе без Фијата Типа. Пошто су желели модеран аутомобил, за дизајн се обраћају Италдизајну, који су пре тога дизајнирали многе аутомобиле као што је Фолксваген Широко, Алфасуд, Фолксваген Голф I, Фијат Уно и многе друге. Прототипови су прешли више милиона километара да би их усавршили. За припрему за серијску производњу потрошено је 150 милиона долара.

Одабир имена[уреди]

За комерцијални назив модела 103, расписан је конкурс у ком је стигло око 800 предлога. Неки од њих су били Соната, Флорида, Авала, Морава, Корал, Скала, Сана итд. Одабрано је име Соната као назив новог модела. Имена Корал и Скала су искоришћена као нова имена Југа и Стојадина.

Представљање[уреди]

Дана 19. фебруара 1987. у 11 сати заказана је премијера новог модела Застава Соната у крагујевачком хотелу ’Шумарице.’ Непосредно пре премијере, сазнало се да је Хјундаи већ заштитио име ’Соната’, па су у Застави поново одабрали име. Било је то име ’Флорида’, које је изабрано због великих стаклених површина које је ауто имао, па је осунчан као Флорида. Пред 150 новинара и фото-репортера 2 девојке обучене у бело су у тачно 11 сати скинуле прекривач са белог аута. Тада се први пут широј јавности указао нови модел Заставе - Југо Флорида. Аутомобил је на хауби имао лого ’Y’, иако је на волану тај лого био ’Z.’

Преглед аута[уреди]

Рани модел Флориде

Флорида је дугачка 3,9 метaра, широка 1,6, висока 1,4, има међуосовинско растојање од 2,5 метaра. Маса аута је 910 килограма, зависно од верзије. Коефицијент отпора ваздуха је 0.32, што је једна од најмањих вредности у то време, а иста је као и за БМВ М3 из 2005. Има пртљажник од 410 литара, који је могуће повећати обарањем задњих седишта на 1180. Резервоар за гориво прима 43 литра горива. Ветробран има само 1 брисач, по чему је овај ауто препознатљив. На задњим вратима има 1 брисач са 2 бризгаљке. Инструмент табла је за то време прилично богата, и има брзиномер, обртомер, показивач нивоа уља, показивач горива, индикатор за незатворена врата. Постојала је и могућност уградње ’борд компјутера.’ Команде за светла и брисаче су постављена око волана на, тада модерне, ’сателите.’ На ауту су били точкови димензија 165/70 Р13, са Тигровим новим гумама 615. Мотор на првом моделу био је попречно постављен 1.3, упарен са петостепеним мануелним мењачем, који је погонио предње точкове. Касније је палета мотора проширена новим Фијатовим бензинским мотором од 1400 са 70, и мотором од 1600 кубика са 80 КС, пореклом из Ланче. На неким тржиштима могао је да се угради катализатор на ове моторе. Планирана је и верзија са Фијатовим 1,7 дизел мотором. Постојали су и планови за седан (Застава 104) и караван верзију (Застава 105). Ове верзије би се појавиле 1993. након укидања Заставе 101 и Заставе 128. Очекивана цена аута требало је да буде од 7500 до 8000 долара. За Југославију очекивала се цена од 3,6 милиона динара. Планирана годишња производња требало је да буде између 60 и 100.000 примерака. Најважније извозно тржиште за овај ауто је требало да буде Западна Немачка где се очекивала продаја од 20.000 јединица годишње. Флорида је добила позитивне критике новинара, а један је изјавио „После свега Југо Флорида заслужује само једно: срећно!”

Производња[уреди]

Први серијски произведени примерак је била црвена флорида 1.4 која је сишла са трака 2. октобра 1988. Ова почетна производња је била загревање за пуну производњу, јер још није била освојена производња свих делова за ауто, па је 1988. произведено само 37 флорида 1.4. Те године почиње и извоз у Велику Британију, под именом ’Сана.’ 1989. појавила се флорида са 1.3 EFI мотором (са електронским убризгавањем горива) са 68 КС. Тада приоритет постаје освајање производње потребних делова. Те године произведено је 4749 флорида. На Сајму аутомобила у Београду 1990. појавила се верзија са 1.1 литарским мотором од 60 КС, која је првенствено била намењена за извоз у Грчку. Тада се појављују први цртежи флориде седан, као и модел у природној величини. 1990. је произведено 8905 примерака, што чини ову годину рекордном за производњу флориде. 1991. настају први проблеми са кооперантима, па се производња скоро преполовила на 4996 аутомобила. 1992. УН уводе санкције Југославији, што је практично уништило успех флориде. 1993. произведено је само 793 флориде, углавном од делова из залиха. 1995. појавио се прототип флориде пикап чија производња почиње 1998. Исте године уведена je нова инструмент табла. Услед санкција и немогућности нормалног рада фабрике, флорида од једног од најмодернијих аутомобила у класи постаје један од најстаријих, па за купце успева да се избори ниском ценом у односу на конкуренцију. 2000. Застава је ангажовала француску дизајнерску кућу Heuliez, која је урадила редизајн флориде, који је почео да се производи 2002. На флориди је извршено 120 измена, и од тада се производи под именом флорида ин. Од те године ауто носи име ’Застава Флорида.’ Исте године на салону у Београду, приказани су прототипови флориде седан и караван. Застава је испитивала Тојотине и Пежоове моторе за уградњу у Флориду. Одлучено је да се уграђују Пежоови агрегати од 1.6 литара са 95 КС и 1.1 са 60 КС. Код Флориде ин нудила се разна додатна опрема, као што је серво волан, клима уређај, централно закључавање, електрични подизачи стакала, итд. 2007. представљена је флорида дизел, са Пежоовим 1.4 HDI агрегатом са 68 КС. Исте године у серијску производњу уведена је нова дигитална инструмент табла. У ово време на тржишту Србије, флорида добија снажну конкуренцију: Дачија соленца, а касније и логан из Румуније и Ладу 112 и калину из Русије. 2008. престаје производња флориде, а и свих Заставиних модела. Укупно је произведено 30.150 флорида. Флорида пикап се правила до 2010. Флорида је својим модерним дизајном инспирисала дизајн многих других аутомобила ’Голф’ класе, као што су Опел астра Ф и Ситроен ZX понајвише. Флорида је данас релативно редак аутомобил, за разлику од Југа и Стојадина, с тим што их нешто више има у Крагујевцу.

Извозна тржишта[уреди]

Југо Сана у Великој Британији
Флорида 1.3 EFI у Немачкој

Поред Југославије, флорида се продавала у многим европским земљама, као: Велика Британија (под именом Сана), Западна Немачка, Белгија (где се продавала под именом Мајами), Француска, Грчка, Холандија (такође као Сана), Мађарска и многим другим. Важно је поменути да је постојао план да се флорида извози у САД. Од 1997 до 2000. флорида се, поред Југа, склапала у CKD китовима у Пољској, у компанији DAMIS. Укупно је склопљено око 700 аутомобила.

Флорида ин се, поред тржишта Србије, извозила и у Македонију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Хрватску, итд.

Производња флориде[уреди]

Главна производња одвијала се у Крагујевцу, док се пикап верзија правила у Сомбору. Флорида се склапала и у фабрици ’Наср’ у Египту, где се правио под именом Наср Флорида 1400.

Модели[уреди]

Модели су се углавном разликовали по уграђеним моторима, али је било и неколико посебних модела.

Флорида Ин[уреди]

Флорида Ин Л 1.6i

На Сајму аутомобила у Београду 2002. представљена је рестилизована верзија флориде, под називом флорида ин. За дизајн је задужена француска дизајнерска кућа Heuliez. Аутомобил је претрпео 120 измена, а промењени су предњи браник и маска хладњака, задњи браник и задња врата, ентеријер, који је у потпуности промењен. Светлосне групе су такође промењене. У аутомобил су се уграђивали Заставини мотори 1.3 и 1.3 EFI са 68 КС, 1.4 са 70 КС, као и Пежоови 1.1 са 60 КС и 1.6 са 95 КС. Уграђиван је и Пежоов 1.4 HDI дизел са 68 КС. Модели са Пежоовим мотором носили су ознаку Ин Л. Производио се до 11. новембра 2008. када је Застава престала са производњом свих модела.

Флорида бизнис[уреди]

флорида бизнис
флорида бизнис назад

Флорида бизнис била је луксузнија верзија флориде, која је требало да буде представљена на Салону аутомобила у Београду 1999. Овај модел заправо представља оно што је флорида одувек требало да буде. Од опреме је имала електричне подизаче прозора, централну браву, тонирана стакла, украсну црну траку дуж страна аута, Мишелинове гуме, опцију уградње клима уређаја, итд.

Флорида пикап[уреди]

Флорида Пикап (Поли)

1995. представљен је прототип флориде пикап. Почео је да се производи 1998. у серијској верзији. Продавао се у 2 везије: као пикап (Pick-Up) и комби са кровом од фибергласа (Poly). Имао је носивост од 630 до 690 килограма зависно од верзије. Постојале су и различите изведбе: пекарски комби, возило хитне помоћи, хладњача, итд. Производио се у Сомбору до 2010.

Флорида TAXI[уреди]

2003. представљена је посебна такси верзија флориде, са фабрички уграђеним ТНГ системом.

Полицијска флорида[уреди]

Полицијска Флорида Ин

Постојала је и фабричка полицијска верзија флоридe за раније моделе, као и за флориду ин. Полицијска флорида ин је имала плава ротациона светла и натпис ’Полиција.' Још увек се понегде користе.

Прототипови[уреди]

Флорида је имала много прототипова, од којих већина није дочекала производњу.

Флорида Седан[уреди]

1990. Застава је представила цртеже будуће седан верзије флориде, а направљен је и модел у гипсу, под именом Застава 104. Овај модел није имао серијску верзију. 2002. долази до обнављања идеје за флориду седан, па је за Салон аутомобила у Београду направљен функционалан прототип флориде седан дискутабилног дизајна. Предњи део имао је дупла округла светла и маску хладњака у облику латиничког слова ’U.’ Задњи део имао је издвојене светлосне групе у облику кругова. Неки сматрају да је дизајниран по угледу на Заставу 1300. У ауто је уграђен Тојотин VVT-i мотор. Ауто је добио негативне критике, па није убачен у производњу. Један прототип се у полурастуреном стању налази у кругу фабрике у Крагујевцу.

Флорида Караван[уреди]

Идеја за флориду караван потиче још од самог представљања флориде 1987. Кодно име му је било Застава 105, а није израђен ниједан цртеж нити модел. 2002. је поред прототипа седан верзије, представљен и прототип каравана. Имао је исти предњи део као обична флорида ин, само са другачијим фаровима и ретровизорима. Задњи део је помало подсећао на Шкоду Октавију караван прве генерације. Ни овај модел није дочекао серијску производњу.

Флорида 2.0[уреди]

2001. у Застави су уградили Фијатов 2.0 мотор са брава на флориду. У питању је најснажнији мотор који се икад уграђивао у флориду. Остао је на нивоу прототипа.


Флорида 1.4 EFI Аутоматик[уреди]

Југо Флорида 1.4 EFI Аутоматик Напред
Поглед позади

1991. Застава је направила посебан прототип флориде за америчко тржиште, са аутоматским мењачем, електричним подизачима стакала, централном бравом, клима уређајем и 1.4 EFI мотором, са око 70 КС. Због познатих дешавања модел је остао на нивоу прототипа, и стајао је у погонима Заставе до 2004. када је враћен у возно стање. Данас је регистрован и вози се у Крагујевцу.

Флорида са Тојотиним мотором[уреди]

Током 2002. Застава је испитивала флориде са Тојотиним VVT-i и Пежоовим моторима. Произведено је свега неколико примерака, пошто су за серијску производњу изабрани Пежоови мотори.

Флорида HDI[уреди]

Флорида дизел напред
Флорида дизел назад

Не би се баш могао назвати прототипом јер је ипак произвођен. 2005. године представљен је прототип Флориде са Пежоовим Еуро 4 1.4 HDI дизел мотором са 68 КС и петостепеним мануелним мењачем. Поред тога, имао је у потпуности нову инструмент таблу, са свом модерном опремом. У ауто је поред Пежоовог мотора уграђен и Пежоов мењач, а уместо сајли уграђена је и електроника на педали гаса. Промењена је и читава команда квачила. Нов је коштао 6600 евра, па је био најјефтинији дизел на тржишту. Произведено је само 18 примерака овог модела.

Флорида 1.3 CNG[уреди]

2006. представљена је Флорида са карбураторским 1.3 мотором, која користи компримовани природни гас за гориво. Троши у просеку 6 килограма КПГ-а на 100 километара.

Технички подаци[уреди]

Мотори[уреди]

1.1 1.1i (Пежо) 1.3 1.3 EFI/1.3i 1.4 1.6 1.6i (Пежо) 1.4 HDI (Пежо)
Запремина мотора 1116 cm³ 1124 cm³ 1299 cm³ 1299 cm³ 1372 cm³ 1580 cm³ 1587 cm³ 1398 cm³
Степен компресије 9,2 10,5 9,2 9,2 9,2 9,2 10,5 17,9
Пречник x ход клипа 80 mm x 55,5 mm 72 mm x 69 mm 86 mm x 55,5 mm 80,5 mm x 67,4 mm 86,4 mm x 67,4 mm 84 mm x 71,5 mm 78,5 mm x 82 mm 73,7 mm x 82 mm
Снага мотора (kW / КС) 44 kW / 60 КС при 6.200 о/мин 44 kW / 60 КС при 6.200 о/мин 50 kW / 68 КС при 5.500 о/мин 50 kW / 68 КС при 5.500 о/мин 52 kW / 70 КС при 6.000 о/мин 62 kW / 83 КС при 6.000 о/мин 70 kW / 95 КС при 5.700 о/мин 50 kW / 68 КС при 4.000 о/мин
Максимални обртни момент при о/мин 79 Nm / 4.000 94 Nm / 3.500 100 Nm / 3.700 100 Nm / 3.700 106 Nm / 3.000 122 Nm / 3.000 136 Nm / 3.500 160 Nm / 2.000
Маса 910 kg 970 kg 950 kg 950 kg (970 kg 1.3i) 910 kg 910 kg 1000 kg 967 kg
Максимална брзина 150 km/h 150 km/h 157 km/h 155 km/h 155 km/h 170 km/h 175 km/h 162 km/h
Убрзање (0-100 km/h) 16.5 сек. 17.5 сек. 15 сек. 15 сек. 15 сек. 12 сек. 11.5 сек. 13.77 сек.

Карактеристике аутомобила[уреди]

Југо/Застава Флорида
Тип каросерије Путнички аутомобил са 5 седишта и 5 врата

Пикап са 2 седишта и 2 врата

Мотор Водено хлађени редни 4-цилиндрични
Гориво Безоловни бензин/дизел
Точкови 165/70 R13
Дужина 3.932 mm (4.034 mm Флорида Ин, 4.475 mm пикап и Poly)
Ширина 1.658 mm
Висина 1.410 mm
Међуосовинско растојање 2.500 mm (2.765 mm пикап и Poly)
Капацитет пртљажника 410 l
Капацитет пртљажника 1.180 l (спуштена задња седишта)
Капацитет резервоара 43 l
Пренос Предњи погон, 5 брзински мењач + рикверц
Пречник заокрета 10m
Предње вешање McPherson са независним точковима са доњим осцилујућим раменима и стабилизационом шипком
Задње вешање Са полузависним точковима типа H са уздужним раменима и попречном торзионом шипком
Предње кочнице Дискови, 240mm
Задње кочнице Добоши, 186mm
Паљење Електронско Bosch - Motronic 3,1 на 1,3 EFI мотору
Напајање горивом Усисна мембранска пумпа (1,1 i 1,4) i електронска пумпа Bosch,Multipoint систем (1,3 EFI)
Разводни систем Брегаста осовина у глави

Занимљивости[уреди]

  • Свака флорида је састављена из 8.375 делова.
  • Занимљиво је током 2009. склопљен одређен број Флорида Ин, иако је званична производња завршена годину дана раније. Те Флориде из 2009. имале су ретровизоре са Фијата пунта друге генерације и дигиталну инструмент таблу.
  • Флорида, односно Сана је један од најређих аутомобила у Енглеској, са само 4 преживела примерка у 2019.
Флорида из 2009.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]