Јужни Даблин (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Јужни Даблин)
Јужни Даблин
County South Dublin / Contae Áth Cliath Theas
{{{caption1}}}
Положај
ПокрајинаЛенстер
Админ. центарТалат
Површина223 km2
Становништво2011.
 — број ст.265.174
 — густина ст.1.189,12 ст./km2
Регистарске таблицеD
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Јужни Даблин (енгл. County South Dublin, ир. Contae Áth Cliath Theas) је један од 3 нова управна округа Републике Ирске, смештен у њеном источном делу, у покрајини Ленстер. Седиште округа је град Талат.

Округ Јужни Даблин је издвојен 1994. године из округа Даблин, који је тада, због свом бројног становништва и великог значаја, подељен на четири ужа округа:

Сва четири округа данас чини тзв. Даблинску регију.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Јужни Даблин се налази у источном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Рељеф: Већи део округа Јужни Даблин је брдско подручје. Једино је север, уз реку Лифи, равничарских одлика. Средишњи део брдски, да би на крајњем југу постао планински - планина Кипур Мест, висине 757 м.

Клима Клима у округу Даблин је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Најзначајнија вода у округу је река Лифи, која чини северну границу округа према округу Фингал. У јужној, планинској половини округа постоји неколико потока и малих вештачких језера.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Талат, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Јужни Даблин живело је преко 260 хиљада становника, већином етничких Ираца, али и доста страних усељеника. Последње три деценије број становника округа расте по стопи од близу 2% годишње.

Густина насељености - Округ Јужни Даблин има густину насељености од близу 1.200 ст./км², што је вишеструко више од државног просека (око 60 ст./км²). Цео округ је добро насељен, а посебно приобални и еверни, који чине сео грађевинског подручја Даблина.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]