Јужни ветар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јужни ветар је некадашња југословенска — данас српска — музичка издавачка кућа, са седиштем у Београду. Под њеним окриљем прославили су се Драгана Мирковић, Миле Китић, Синан Сакић, Шемса Суљаковић, Кемал Маловчић и други.

О кући[уреди]

Јужни ветар је основао Миодраг М. Илић, познат као Миле „Бас“. Миодраг је најчешће и био композитор и текстописац певача испод којих се потписивао Јужни ветар. Највећи успех кућа је достигла осамдесетих и почетком деведесетих година, захваљујући групи од пет певача који су промовисани и ишли заједно на турнеје под слоганом Велика петорка Јужног ветра, а коју су чинили Драгана Мирковић, Шемса Суљаковић, Миле Китић, Синан Сакић и Кемал Маловчић. Из тог периода потичу и неки од највећих хитова продукције: Кад би знао како чезнем, Спаси ме самоће и Мило моје, што те нема Драгане Мирковић, Еј, откад сам се родио Синана Сакића, Пристајем на све, Зар за мене нема среће и Што ме питаш Шемсе Суљаковић, Ја нећу љепшу и Чаша љубави Милета Китића, Дошао сам само да те видим Кемала Маловчића и друге.

Чланови Јужног ветра[уреди]

Велику петорку чинили су: Драгана Мирковић, Миле Китић, Синан Сакић, Шемса Суљаковић и Кемал Маловчић.

Остали познати представници Јужног ветра били су Индира Радић, Марта Савић, Јашар Ахмедовски, Иван Кукољ Куки и Срећко Шушић.

Сарадњу са кућом остварили су и Снежана Бабић Снеки, Шабан Бајрамовић, Мина Костић, Весна Вукелић Венди, Љубиша Стојановић Луис, Аница Миленковић, Шериф Коњевић, Звонко Демировић, Весна Ривас, Бобан Здравковић, Ханка Палдум, Сузана Јовановић и други.

Спољашње везе[уреди]