Јужни крештавац

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Јужни вриштавац)

Јужни крештавац
Пантанал, Бразил
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. torquata
Биномно име
Chauna torquata
Oken, 1816
Мапа распрострањености

Јужни вриштавац (Chauna torquata), познатији као јужни крештавац, припада реду пловуша. Његово станиште је југоисточни Перу, северна Боливија, Парагвај, јужни Бразил, Уругвај и северна Аргентина.[2] Његова исхрана се састоји од биљака, семена, лишћа, а понекад и мањих животиња.

Опис[уреди | уреди извор]

Јужни вриштавац је у просеку висок између 81 — 95 цм и тежине од 3 до 5 кг.[3] Они су најтежи, али не нужно и највећи, од све три врсте вриштавца.[4] Имају распон крила око 170 цм.[5] Према стандардним мерама, дужина једног крила износи око 54 цм, репа 23,2 цм, кљуна 4,5 цм и дужина ножне кости 11 цм.[6] Живи у тропским и суптропским мочварама.

Понашање[уреди | уреди извор]

Јужни вриштавац је добар пливач, има делимично пловна стопала, али воли да се креће по чврстом терену. Имају по једну велику „канџу” на оба крила, које користе у борбама за женке и у територијалним споровима. Иако нису селице, веома су добри летачи. Живе у великим јатима, хране се на пашњацима и њивама и сматрају се штеточинама.[7]

Размножавање[уреди | уреди извор]

Јужни вриштавац успоставља моногамну везу са јединком супротног пола која траје цео животни век, око 15 година. Удварање укључује гласан крик који испуштају оба пола, који може да се чује до 2 километра даљине.[7] Пар прави велико гнездо од трске, сламе и других водених биљака на неком скривеном месту у близини воде. Женка полаже од 2 до 7 белих јаја. Пар заједно учествује у инкубацији, која траје од 43 до 46 дана. Младунци напуштају гнездо чим се излегну, али се родитељи брину о њима наредних 8 – 14 недеља..

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Chauna torquata. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 15. 3. 2020. 
  2. ^ Clements, James, (2007) The Clements Checklist of the Birds of the World, Cornell University Press, Ithaca
  3. ^ „Southern Screamer - Chauna torquata. oiseaux.net. Приступљено 23. 9. 2008. 
  4. ^ del Hoyo, Elliott & Sargatal. Handbook of Birds of the World, Volume 1 Ostrich to Ducks. ISBN 978-84-87334-10-8.
  5. ^ Crested Screamer (2011).
  6. ^ Catalog of Birds in the British Museum
  7. ^ а б в „Southern Crested Screamer”. Sacramento Zoo. Приступљено 30. 12. 2009. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]