Јужно кинеско море

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Јужно кинеско море са означеним острвским групама око којих се воде територијални спорови
Обала Јужног кинеског мора у Кепу у Камбоџи

Јужно кинеско море (кин. 南海 / Nán Hǎi — „јужно море”; виј. Biển Đông — „источно море”; фил. Dagat Kanlurang Pilipinas — „западно филипинско море”) је део Кинеског мора и ивично море Тихог океана у Азији. Његов део су Тајландски залив и Тонкиншки залив. Површина Јужног кинеског мора је 3.447.000 km², а највећа дубина му је 5.239 m.

Ово море налази се између Кине, Индокинеског и Малајског архипелага, као и острва Формозе (данашњи Тајван), Лузона, Палавана и Борнеа. Уз обале Јужног кинеског мора налазе се Народна Република Кина, Република Кина (Тајван), Филипини, Малезија, Брунеј, Индонезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа и Вијетнам.

Око ове две групе острва воде се територијални спорови између неких држава које су на обалама мора. Разлог спорова је положај острва уз главни пловни пут за снабдевање источне Азије. Подручја су богата рибом, а поред тога претпоставља се да су на том подручју богата налазишта нафте и земног гаса.

Температура површинског слоја воде у фебруару је 15 °C на северу, односно 28 °C на југу; у августу 27 °C — 28 °C. Салинитет износи 31 ‰ — 34 ‰. Амлитуда морских мена највећа је на обали Вијетнама од 3,9 m. Морске струје, њихова брзина и смер зависе од монсуна.

Главна лука на западној обали је Хонгконг, а на источној обали Манила на Филипинима.

Спољашње везе[уреди]