Јулијан Толедски

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Јулијан Толедски
Saint Julian of Toledo ost 19.JPG
Јулијан Толедски
Датум рођења642.
Место рођењаТоледо
 Шпанија
Датум смрти690.
Место смртиТоледо
 Шпанија

Јулијан Толедски (642690) је био архиепископ Толеда у доба владавине Визигота у Хиспанији, писац и историчар. Родитељи су му били Јевреји, али је он био одгајан у хришћанском духу. Образовање је стекао у школи при катедрали у Толеду где је био духовни ученик архиепископа Еугенија II Толедског. Био је први ахриепископ који је имао цело Иберијско полуострво у својој надлежности и који је доста учинио на верском централизовању иберијске цркве у Толеду. Овај положај је добио захваљујући учешћу у завери против визиготског краља Вамбе 680.

Председавао је неколико савета и синода и урадио је ревизију мозарапске литургије. Био је веома плодан писац. Међу његовим делима треба споменути Пророчанства, књига о смрти, биографију краља Вамбе, као и књигу о будућности (687). Имао је заслуга у прогонима Јевреја — на дванаестом Сабору у Толеду, навео је краља Ервига (који је збацио Вамбу) да одобри веома сурове антијеврејске законе.

Умро је у Толеду 690. године природном смрћу. Католичка црква га је прогласила свецем и слави га 8. марта.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Collins, Roger. "Julian of Toledo and the Education of Kings in Late Seventh-Century Spain." Law, Culture and Regionalism in Early Medieval Spain. Variorum. 1992. ISBN 978-0-86078-308-4. стр. 1–22. Revised version of "Julian of Toledo and the Royal Succession in Late Seventh Century Spain," Early Medieval Kingship, edd. P. H. Sawyer and I. N. Wood. Leeds: School of History, University of Leeds, 1977.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]