Јуриј Франц Кулчицки

С Википедије, слободне енциклопедије
Јуриј Франц Кулчицки
Датум рођења1640.
Место рођењаКулчици
Датум смрти1694.
Место смртиБеч

Јуриј Франц Кулчицки (Кулчици 1640. - Беч 1694) је познат по учешћу у одбрани Беча за време турске опсаде Беча 1683. Отворио је 1683. прву кафану у Бечу.[1][2]

Јуриј Франц Кулчицки је ушао у историју, као јунак, који се пробио из опсаде. Пробио се великим делом захваљујући знању турскога језика. Након што се провукао из опсаде пожурио је до пољског краља Јана III Собјеског и тако је успоставио везу са опседнутим Бечом. Собјески је Турке поразио и спасио Беч, који се налазио пред падом.

Захвални грађани Беча подигли су му споменик, којег наводно данас више нема.

Прва кафана у Бечу[уреди | уреди извор]

Након пораза Турака царска војска заробила је огромну количину опреме и хране. Турци су са собом носили и сирова зрна кафе (Турци су тада већ једно време конзумирали кафу, о којој на западу нису знали), која су била зеленкасте боје и налик пасуљу. Кулчицки је добио (или откупио) сирову кафу из ратнога плена. Тако је Беч добио своју прву кафану, коју је назвао Код зрна зеленог пасуља.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Jerzy Franciszek Kulczycki – założyciel pierwszej kawiarni w Wiedniu”. Pasaž Wiedzu. Приступљено 22. 1. 2021. (језик: пољски)
  2. ^ „Jerzy Franciszek Kulczycki”. The First News. Приступљено 22. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]