Љубав, смрт и роботи

С Википедије, слободне енциклопедије
Љубав, смрт и роботи
Љубав, смрт и роботи
Ориг. називLove, Death & Robots
Жанрантологијска серија
научна фантастика
анимација
ФорматТВ серија
АуторТим Милер
Гласове
позајмили
Ричард Корбен
Ангус МекКи
Ден О Бенон
Томас Варкентин
Берни Врингтсон
Земља САД
Језикенглески
Број сезона1
Број епизода18
Време трајања6-17 минута
Продукција
Извршни продуцентЏошуа Донен
Дејвид Финчер
Џенифер Милер
Тим Милер
ПродукцијаБлур Студио
Нетфликс
ДистрибуцијаНетфликс
Емитовање
ЕмитерНетфликс
Премијерно
приказивање
15. март 2019. — још траје

Љубав, смрт и роботи (енг. Love, Death & Robots, стилизовано као LOVE DEATH + ROBOTS) је америчка антологијска анимирана серија за одрасле објављена на Нетфликсу.[1] Прва сезона, која има 18 епизода, је пуштена 15. марта 2019. године.[2] Продуценти ове серије су Џошуа Донен, Дејвид Финчер, Џенифер Милер и Тим Милер. [3]Сваку епизоду су анимирали други тимови аниматора из целог света .[4] Серија представља поновно покретање дугоразвијаног пројекта Финчера и Милера, који су га дуги низ година развијали по научно фантастичном филму Хеви Метал режираног 1981. године.[5]

Улоге су тумачили Мери Елизабет Винстед, Гери Кол, Крис Парнел, Омид Абтахи, Џон ДиМаџио, Кристин Адамс, Џош Бренер, Џил Тали, Хаким Каи-Казим, Нолан Норт, Елејн Тан, Арон Химелстајн, Самира Вили, Стефан Капичић и Тофер Грејс, са Грејсом и Винстедом који се појављују у играним улогама, радије него у анимирани.

У јуну 2019. године Нетфликс је обновио снимање друге сезоне серије.[6]

Формулација[уреди | уреди извор]

Анимирана серија садржи 18 независних епизода, које нису дуже од 20 минута, и све су рађене у продукцији различитих  улога и тимова, иако неке епизоде могу да садрже исте чланове група. Наслов серије повезује тематику сваке епизоде на три наведена појма, иако свака епизода не садржи сва три елемента.[7][8][9]

Развој[уреди | уреди извор]

Пројекат се развио крајем 2000-их, када су на састанку Дејвид Финчер и Тим Милер одлучили да направе римејк филма Хеви Метал из 1981 године. Најaвљен 2008. године, пројекат је требало да произведе Парамаунт Пикчерз, али су Финчер и Милер имали проблема са добијањем неопходних финансијских средстава за пројекат. [10]Према Милеровим речима, након објављивања Дедпула, Финчер не назвао Милера и рекао „У реду, ми ћемо искористити твоју новостечену популарност да наш антологијски филм буде направљен“, али су на крају одлучили да пројекат ипак предају Нетфликсу, због поменутих потешкоћа, али и мишљења да ће им Нетгликс дозволити да раде шта год желе.[11] Њих двојица су приметили да је популарност Јутјуба током пренаталног  периода проузроковала промене у њиховом мишљењу и Милер тада изјављује „Ја искрено мислим да је то смешно, јер бисмо се Дејвид и ја тада расправљали око тога „Могу ли људи да користе медијски садржај на овај начин?“, а сада би била расправа око тога „Могу ли људи другачије користити медијски садржај?“.[10]

16 од 18 кратких прича у првој сезони су адаптације кратких прича.[10] У почетку ово није било планирано, јер је двојац предвидео друге методе које би користио у прављењу серије. [11]Милер је првобитно предложио дужи списак прича које је он желео да прилагоди. Милер је пре свега написао нацрте за сваку причу и дозволио је да је студијима да могу да промене сценарио како би се прилагодио продукцији.[12]

Епизоде[уреди | уреди извор]

„Сони на ивици“[уреди | уреди извор]

У дистопијском Лондону, млада жена звана Сони учествује у подземним борбама „Бисти“: даљински управљаним биоинжењерским гладијаторским зверским борбама. Организатор борби Диско покушава да наговори Сони да преда меч, али она одбија. Њени чланови тима Вес  и Иврина објашњавају да је Сони била сексуално злостављана и осакаћена у прошлости, и да је жеља за осветом је одвела преко ивице. Сони улази у арену, управљајући својом звери, Канивор, у борби против Турбораптора. Након бруталног меча, Канивор побеђује. Касније, Дискова љубавница посећује Сони и заводи је, а затим је замало и убија у пакосном нападу. Смејући се, Сони открива да је њено тело само „бајовер процесор накачен у кичму“, и да је њена свест увек била унутар Канивора, а страх од смрти у борби био је њена права „ивица“. Сони док Канивор излази из свoг резервоара и убија љубавницу, а затим се припрема да убије Диска док се екран полако гаси .

„Три робота“[уреди | уреди извор]

Дуго након пада човечанства, три робота (К-ВРЦ, ХБОТ 400 и троугласти бот) лутају кроз постапокалиптички град покушавајући да схвате како су живели људи на основу њиховог ограниченог знања о њима и стварима које су оставили за собом. Они уче о концепту људских спортова,потрошњи, и на крају о кућним љубимцима када наилазе на живу мачку, која наставља да их прати. Три робота сазнају о свом пореклу и касније долазе до онога што изгледа као база нуклеарних ракета, где троугласти бот објашњава да су људи изумрли од еколошких катастрофа које су узроковане њиховим деловањем.  К-ВРЦ наводи да су у једном тренутку, људи генетским инжењерингом  направили своје мачке. Мачка потом то доказује показујући да може говорити, захтевајући да буде мажена, док многе друге мачке у бази окружује троје робота.

„Сведок“[уреди | уреди извор]

Жена сведочи убиству у апартману преко пута њеног хотела у Хонг Конгу. Убица схвата да је виђен и прогони сведока. Жена бежи у секс клуб у којем ради као плесачица под псеудонимом Завора. Човек улази у клуб,док га проводи хостеса. Током њеног плеса, жена види мушкарца у публици и он је јури градским улицама. Жена краде пиштољ и сакрива се у стану, али мушкарац је проналази и зауставља. Настављају борбу око пиштоља, при чему жена на крају пуца и убија мушкарца. Тада схвата да је мушкарац у хотелу преко пута, идентичан њеној жртви, био сведок убиства.

„Одела“[уреди | уреди извор]

Мала заједница фармера управља одговарајућим роботским оделима за борбу како би одбранили своју земљу од најезде инсектоида које називају "ДиБис". Када одбрамбено поље попушта, ДиБис насрће брже него што може бити сузбијен, док заједница одлази у подземна склоништа. Сва одбрамбена средства су опозвана,али један комшија, Џејк, жртвује се како би убио велики део роја. Огроман инсектоид се пробија, али једна од жена фармера га уништава добро нациљаним хицем из топовског пиштоља. С доласком зоре, баријере су враћене у нормалу и град се повратио осећају сигурности. Камера се полако удаљава како би показала да је читава планета насељена ДиБис-овима, а фармери су нападачка сила, поставивши куполасте колоније широм планете.

„Ждерач душа“[уреди | уреди извор]

Флин, унајмљени плаћеник, и др Вехунт, археолог, беже кроз тунел, покушавајући да умакну непознатом нападачу. Тренутак пре, др Вехунтов стажиста, Симон, открива пећину с натписима који описују „ждерача душа“. Чудовиште се изненада појављује и прождире Симона, а затим мутира у већу, зверскију форму. Флин док бежи са др Вехунтом путем радија обавештава своју двојицу плаћеника Микија и Гарија о ситуацији. На путу, напада их демон за којег се испоставља да је Дракула. Дракула напада Флина, али се зауставља и повлачи када види мачку. Др Вехунт објашњава да се Дракула плаши мачака и да их мрзи. Њих двојица се поновно налазе са Микијем и Гаријем у комори, али су одсечени од главног излаза. Схвативши да их Дракула прати, др Вехунт проналази други излаз кроз тајни тунел, док плаћеници постављају експлозив. Тим успева да побегне кроз тунел, а Дракула када поново уђе у комору, бива убијен у експлозији. Међутим, њихов тунел их води до друге коморе испуњене сличним демонима.

„Када јогурт преузме“[уреди | уреди извор]

Група научника мутира јогурт ферментацијом бактерија. Иако почетни тестови нису били успешни, истраживач односи мутирану бактерију кући зa њен домаћи јогурт, где постаје сензитиван. Јогурт тражи да се састане са америчким лидерима, којима тврди да има решења за државне проблеме. Као вид наплате, јогурт захтева контролу над државом Охајо. Челници се у почетку смеју понуди, али је прихватају након што јогурт прети одласком у Кину. Убрзо, јогурт даје председнику план да исплати државни дуг Сједињених Држава, упозоравајући га да ће свако одступање од плана бити катастрофално. Председник не може да помогне, већ одступа, а глобална економија се ускоро урушава, изузев Охаја. У безнадежности, влада даје јогурту врховну извршну власт над већином опозиције. Деценију касније, људи живе успешним животима под владавином јогурта. Јогурт одлучује да покрене свемирска лансирања, остављајући људе иза себе на Земљи.

„Иза Акилиног процепа“[уреди | уреди извор]

Чланови посаде свемирског брода Плава Гуска, Том, Сузи и Реј, враћају се кући из успешне мисије, али грешка у одређивању пута узрокује да се десе неочекивани догађаји. Том се буди из хибернације и дочекује га Грета, стара љубав, и говори му да се налази стотинама хиљада светлосних година од Земље, готово даље од Акилиног процепа, и да су прошли векови. Они поново распламсавају своју везу, али је Том и даље скептичан према целој ситуацији. На силу захтева истину од расплакане Грете, која му говори да су његова искуства симулација и да он није спреман да види реалност, јер она заиста брине за њега. Он инcистира,па она невољно попушта и буди га да би открио да је мршави старац у плутајућој мрежи кошница и да је „Грета“ заправо ванземаљац који је окупиро ту структуру. Док Том губи разум од сазнања, „Грета“ га враћа у свет снова, одузимајући му његова недавна сећања. Она га буди и поново га дочекује.

„Добар лов“[уреди | уреди извор]

Почетком 20. века у Кини, млади Лианг и његов отац прате Хули јинг по имену Цао-Јунг, којa мења свој облик у лисицу, до њене јазбине. Тамо Лианг упознаје Цао-Јунг-ину ћерку Јан која покушава да објасни неприлике Хули јинг-а. Цао-Јунг наговара Јан да побегне, али Лиангов отац убија Цао-Јунг испред њих. Годинама касније, Лиангов отац умире непосредно пре британске колонизације Хонг Конга. Лианг се сели у Хонг Конг, где ради као инжењер возова, и једне ноћи види Јан, која је сада трајно човек, јер је индустријализација потиснула магију. Лианг се развија у роботичком инжењерству, а Јан долази код њега за помоћ. Гувернер Хонг Конга ју је дрогирао и претворио у киборг сексуалну играчку, али она га је на крају убила. Лианг јој прави флексибилно тело од легуре метала, које може да се претвори у роботизованог Хули јинга. Растају се као пријатељи и Јан тада почиње да лови Енглезе који злостављају жене у њеној домовини.

„Депонија“[уреди | уреди извор]

Градски инспектор покушава убеди ружног Дејва Дворчека да се одсели из своје куће на депонији. Међутим, Дејв одбија да оде. Прича инспектору о Отоу, прљавом створењу које се стапало са било којим материјалом који се поједе на депонији. Уместо да га убије, Дејв га је учинио својим љубимцем. Он охрабрује Отоа да поједе инспектора.

„Преображивачи“[уреди | уреди извор]

У свету где су вукодлаци општепознати, али дискриминисани, два блиска пријатеља вукодлака, поручник Декер и наредник Собиески, служили су у америчким маринцима у Авганистану. Талибанска милиција их је напала из заседе, док су пратили конвој, а Декерова чула лоцирала су нападаче, који су потом убијени. Након повратка у базу, Декера и Собиеског су се супротставили њихови саборци. Касније тога дана Собиеском је додељена стража на Осматрачком торњу. Те ноћи је и нападнут, док Декер јури испред резервног конвоја да би помогао трупама. По доласку Декер проналази Собиеског и све остале из трупе заклане од стране другог вукодлака. Командант Рејнер наређује Декеру да нађе талибанског вукодлака и доведе му га живог. Следеће ноћи, Декер се прикрада из базног логора у пустињу, и среће старца и младог човека, и обојица се претварају у вукодлаке. Он се бори и побеђује их обојицу. Декер се враћа у базу и окончава своју службу са гађењем. Враћа Собиескијево тело и сахрањује га у пустињи са својим личним ознакама.

„Рука спаса“[уреди | уреди извор]

Алекандриа Стивенс поправља неисправан сателит у Земљиној орбити. Током шетње свемиром, њено одело застарелог модела погађа залутали шраф из орбиталних крхотина, остављајући њено одело да плута са још само 14 минута кисеоника. Она причвршћава одело на горњем делу леве руке помоћу каишева, а затим скида леву рукавицу, излажући леву руку вакууму свемира. Бацање рукавице гура је натраг према сателиту, али она за пропушта да се ухвати. Док плута уназад поред свог слупаног возила за одржавање, Химна, она одлучује да откине своју залеђену леву подлактицу и баци је, у последњем покушају да се врати на свој брод. Повратком на брод, она извршава хитни самопреглед, а затим радијем зове Била, свог контролора са земље, који с олакшањем пита да ли јој још треба „рука спаса“?

„Небо риба“[уреди | уреди извор]

Двојица трговца су заглавила у пустињи након што им се ауто покварио због поквареног хладњака. Проводећи остатак дана око аутомобила, старији човек обавештава млађег човека да је пустиња некада била морско дно, и они убрзо откривају да пустиња ноћу није заправо оно што се чини. Буде се и затичу духове праисторијског морског живота који лебде око аутомобила. Затечен призором, младић се скида како би пливао кроз ваздух, док га старац наговара да се врати. Док младић постаје светлеће биће, појављује се првобитна Ајкула, и упркос старчевим упозорењима на опасност, младић није свестан док га не поједе дух ајкула.

„Лаки 13“[уреди | уреди извор]

Након што су страдала два војна тима на брод # 13-02313, други војници постају сујеверни и дају несретни брод новајлији поручнику Катер Колбију. Катер лети двадесет мисија без повређених; под њеном командом брод постаје познат као „Лаки 13“. Катер, одана својој летелици, одбија прелазак на новије моделе. У једној мисији, 13 је оборен подземним топом; брод губи снагу, али сви његови путници преживљавају. Трупе се евакуишу док  Катер окупира непријатељске борце;  када је преплављена непријатељима, Катер поставља 13 да се самоуништи како би убио што више непријатељских трупа. Након што је стигла до рова, Катер посматра како брод неће да  експлодира, све док га непријатељске трупе не преузму, где их 13 разноси са собом. Катер је награђена бројним медаљама и врхунским новим бродом, али она чезне за још једном мисијом на Лакију 13.

„Зима плава“[уреди | уреди извор]

Новинарка Клер Маркам позвана је да интервјуише особеног уметника Зима Плава, који жели да исприча своју причу пре него што открије свој последњи рад. Зима, који је своју каријеру започео портретима, прешао је на мурале фокусиране на апстрактне облике у једној нијанси плаве. Наставио је да израђује све веће мурале све док их нису спојили у небеска тела, астероиде, па чак и небуле. Када се упознају, Зима открива Клер да, иако многи претпостављају да је кибернетички ојачан човек, у ствари је напредни андроид који је првобитно служио као робот за чишћење керамичких плочица базена (познатих као Зима Плаве плочице), а плочице су прво што је видео. Надограђиван је и експериментално модификован за хардвер и софтвер до свог тренутног стања, прелазивши од  власника до власника након што је његов првобитни власник умро. Изражавајући дубоку чежњу за смислом кроз своју уметност, он открива своје последње дело: уронио је у реконструисани базен из кога је и настао, одбацујући све своје модификације и враћајући се у првобитно стање као једноставна машина за чишћење.

„Мртви угао“[уреди | уреди извор]

Посада киборга- Хавк, Кали, Суи и Руки - покушава да опљачка конвој са строго чуваним микрочипом док се креће ка тунелу. Док постављају експлозиве на задњем делу возила, Суи испушта један од њених док је скретала како би избегла пустињског пацова, узбуњујући стражаре. Кали почиње да пуца како би прикрила Хавка који креће да се суочи са кулама. Једном када уђу у тунел, имају уски прозор да дођу до микрочипа, али док се Хавк припрема, масивни одбрамбени робот га заслепљује и уништава. Користећи тренутак, Суи га обара са конвоја, али он се трансформише у возило и даје се у потеру, притом рушећи Кали. Суи се жртвује како би уништио роботов одбрамбени процесор и конвој. Руки преживљава и узима дати микрочип, жалећи над губитком свог тима. Дочекује га Боб, координатор тима, честита му и говори му да је копирао мозгове свих њих пре мисије. Посада поздравља Рукија у облику холограма, хвалећи га за добро обављен посао.

„Ледено доба“[уреди | уреди извор]

Гејл и Роб се усељавају  у стан проналазе старински фрижидер. Кад су га отворили како би узели лед, проналазе примерак маленог сачуваног мамута, а када су се вратили до замрзивача, откривају да цивилизацију која се брзо мења и развија. У року од десет минута, цивилизација прелази из средњовековног доба у индустријску револуцију, а затим модерно доба, али неколико минута касније виде да је цивилизација започела тактичко нуклеарно ратовање, које спаљује Робово лице.Видевши како ескалира нуклеарни рат фрижидерске цивилизације, затварају замрзивач и наручују пицу. Након сат времена, плашећи се да нису опстали, отварају  замрзивач и откривају да је цивилизација обновљена, и да је кренула даље у своју будућност са развојем технологије на невиђеном нивоу. Они на крају еволуирају у расу енергетских бића, враћају се у појединачност и нестају из замрзивача. Верујући да су мали људи нестали, Роб искључује замрзивач да би га очистио ујутру. Док доручкују, откривају да је у замрзивачу сада праисторијски свет, са примитивним сапијенсима које су напали диносауруси.

„Алтернативна историја“[уреди | уреди извор]

Мултиверсити, апликација за истраживање алтернативне историје, приказује кориснику шест различитих временских токова који укључују смрт Адолфа Хитлера 1908. уместо 1945. Потенцијалне последице сваке смрти укључују различите исходе  Првог и Другог светског рата; различите особе које прве стигну до Месеца; парадоксалности путовања кроз време; и постапокалиптични сценарио. Излазећи из пробне верзије, корисник бира могућу алтернативну временску линију на којој „Линколн први пуца“.

„Тајни рат“[уреди | уреди извор]

Вод Црвене армије лови демоне по шумама Сибира. Наредник Сергеј Павлович и његов Поручник изражавају своју забринутост да војници постају депресивни али их Мајор игнорише. После крваве победе, Извидник Окечен проналази распаднут леш погинулог агента Тајне Полиције, Бориса Грешина. Грешинова свеска садржи опис „Операције Хад“, покушаја да се призову чудовишта која би се борила у Црвеној армији, међутим призивачи су били неуспешни и сви су умрли. Сергеј жели да искористи ову информацију како би се отарасили демона, међутим остали се плаше да би тако разоткрили грешке Владе. По проналаску јазбине, Окечен и још један војник, Погодин, припремају експлозив како би затворили пећину. Међутим експлозија отвара целу јазбину. Хорда чудовишта је већа него што су очекивали, тако да Сергеј наређује војницима да држе позицију, а његовом сину наређује да пренесе поруку да се њихова локација бомбардује како би убили хорду. До јутра, цео вод је мртав, али авиони прелећу преко њихове локације и започињу тепих-бомбардовање.

Објављивање[уреди | уреди извор]

Нетфликс је први трејлер за серију објавио 14. фебруара 2019. године [13]; музика у трејлеру је била Мет Гринов индустријски хардкор ремикс песме „Ми смо легија“ од АМБАСАДОР21[14].  Епизоде серије приказују се у другачијим редоследима код различитих корисника, који се разликује од начина на који се већина серија приказује на сервису. [15]  Као одговор на оптужбе да је ред епизода заснован на перцепцији корисникове сексуалне оријентације компаније која емитује, Нетфликс је одговорио да постоје четири јединствена редоследа  епизода, који су насумично додељени корисницима.[15][16]

Одзив[уреди | уреди извор]

По Ротену Томејтоуз, серија има оцену одобравања од 77%, на основу 43 рецензија и просечну оцену 7.03/10. Критичка сагласност веб странице гласи: „Ова анимирана антологија има довољно креативне смрти да задовољи љубитеље сајберпанка који би волели да њихови роботи имају неки хеави метал утицај, али велике амбиције серије често су поткопане фокусом на експлицитне сцене“.[17]

Пишући у Дејли Бисту, Ник Шагер описао је серију као „Црно огледало за мноштво играча видео игрица са хиперкинетичким поремећајем“ и похвалио серију због „разноразних афера препуних насиља, хумора и здраве дозе сензуалности“.[9]  У негативнијој рецензији, Бен Траверс из ИндиеВајр-а описао је епизоде ​​као „пречесто хипер-мушке и напола печене“ и дао серију оцену Ц, мада се преглед темељио на само 6 од 18 епизода.[18] Пишући за Вајрд, Питер Рубин је похвалио серију и њену природу померања граница, рекавши да „понекад само желите да видите Адолфа Хитлера угушеног гигантским насипом желатина“. Рубин је даље изразио фрустрацију над наизглед „бескрајном поворком стоичких супермена и жена које их обмањују или беже од њих“, примећујући да се понекад чини као да су Финчер и Милер емисију усмерили ка „нарочито назадном групом обожаватеља овог жанра“.[19]

Аби Робинсон из Диџитал Спај-а назвала је серију проблематичном у приказивању жена као примарно сексуалних објеката и жртава траума, означивши је као „чврсто укоријењену у прошлости“.[18]

Награде[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Номинација Резултат Референца
2019 Еми за креативну уметност Изванредна краткометражна анимација „Сведок“ Победио [20]
Изванредно уређивање звука за комедију или драмску серију (у трајању од пола сата) и анимацију „Тајни рат“ Номинација [21]
Изванредно појединачно достигнуће у анимацији Алберто Миелго (продукцијски дизајнер) (Епизода: „Сведок“)

Џун-хо Ким (дизајнер позадине) (Епизода: „Добар лов“)

Дејвид Пет (аниматор карактера) (Епизода: „Сведок“)

Овен Саливан (продукцијски дизајнер) (Епизода: „Ждерач душа“)

Победио [22]
Награде Британске академије Шкотске Анимација „Рука спаса“ Џон Јео, Кејлеб Бучард Победио [23]
2020 Ени награде Изванредно достигнуће у анимираним ефектима у телевизијској анимацији/медијској продукцији Виктор Немет, Саболч Илиш, Адам Сипос и Владимир Зовна (Епизода: „Тајни рат“) Победио [24]
Изванредно достигнуће за музику у телевизијској анимацији/медијској продукцији Роб Кернс (Епизода: „Сони на ивици“) Победио
Изванредно достигнуће у продукцијском дизајну у телевизијској анимацији/медијској продукцији Алберто Миегло (Епизода: „Сведок“) Победио
Изванредно достигнуће у уређивању у телевизијској анимацији/медијској продукцији Бо Џул, Стејси Оукленд, Валеријан Замел (Епизода: „Алтернативна историја“) Победио

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hipes, Patrick; Hipes, Patrick (2019-01-07). „‘Love Death & Robots’: First Look At David Fincher & Tim Miller’s Animated Netflix Anthology Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  2. ^ Robinson, Tasha (2019-02-14). „The trailer for David Fincher’s Love, Death & Robots is a manic headache”. The Verge (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  3. ^ Radulovic, Petrana (2019-02-14). „First trailer for Netflix’s animated anthology Love, Death, & Robots makes it clear this is for adults”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  4. ^ Netflix's Love, Death & Robots Trailer: First Look at Tim Miller and David Fincher's Surreal Animated Anthology - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2020-04-20 
  5. ^ How David Fincher and Tim Miller's Heavy Metal Reboot Became Netflix's Love, Death & Robots - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2020-04-20 
  6. ^ „'Love, Death and Robots' Renewed at Netflix, Adds 'Kung Fu Panda 3' Director”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  7. ^ Temperton, James (2019-03-16). „Netflix's Love, Death & Robots is sexist sci-fi at its most tedious”. Wired UK. ISSN 1357-0978. Приступљено 2020-04-20. 
  8. ^ Fear, David; Fear, David (2019-03-18). „'Love, Death & Robots' Review: Netflix's 'Heavy Metal' For Post-Millennials”. Rolling Stone (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  9. ^ а б Schager, Nick (2019-03-15). „From Latex Strippers to Killing Hitler: Inside Netflix’s Wildest Series”. The Daily Beast (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  10. ^ а б в How David Fincher and Tim Miller's Heavy Metal Reboot Became Netflix's Love, Death & Robots - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2020-04-20 
  11. ^ а б „Exclusive: How David Fincher and Tim Miller’s ‘Love, Death & Robots’ Made the Leap to Netflix”. Observer (на језику: енглески). 2019-03-11. Приступљено 2020-04-20. 
  12. ^ O'Falt, Chris; O'Falt, Chris (2019-03-10). „David Fincher Wants to Destroy the Concept of the Half-Hour and Hour-Long Show”. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-20. 
  13. ^ Trumbore, Dave (2019-02-14). „Exclusive: 'Love, Death & Robots' Trailer Teases Tim Miller and David Fincher's NSFW Netflix Project”. Collider (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 
  14. ^ „AMBASSADOR21 Netflix show official trailer”. Ambassador21 (на језику: енглески). 2019-03-19. Приступљено 2020-04-21. 
  15. ^ а б „Netflix is experimenting with different episode orders for ‘Love, Death & Robots. TechCrunch (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. [мртва веза]
  16. ^ Netflix (2019T10:36). „We've never had a show like Love, Death & Robots before so we're trying something completely new: presenting four different episode orders. The version you're shown has nothing to do with gender, ethnicity, or sexual identity — info we don't even have in the first place.”. @netflix (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  17. ^ Love, Death & Robots: Season 1 (на језику: енглески), Приступљено 2020-04-21 
  18. ^ а б Robinson, Abby (2019-03-18). „Netflix's Love Death + Robots has one very big problem and it's not okay”. Digital Spy (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 
  19. ^ „'Love, Death & Robots' and the Rise of NSFW Netflix”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2020-04-21. 
  20. ^ „Outstanding Short Format Animated Program Nominees / Winners 2019”. Television Academy (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 
  21. ^ „Outstanding Sound Editing Comedy Or Drama Series Half Hour And Animation Nominees / Winners 2019”. Television Academy (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 
  22. ^ „Outstanding Individual Achievement In Animation Nominees / Winners 2019”. Television Academy (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 
  23. ^ „British Academy Scotland Awards: Winners in 2019”. www.bafta.org (на језику: енглески). 2019-09-25. Архивирано из оригинала 19. 06. 2020. г. Приступљено 2020-04-21. 
  24. ^ Pedersen, Erik; Pedersen, Erik (2020-01-25). „Annie Awards: ‘Klaus’ & Netflix Dominate Animation Awards – Winners List”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-04-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званичан сајт на ИМДБ-у