Љубомир Нешић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЉУБОМИР НЕШИЋ
Ljubomir Nesic.jpg
Љубомир Нешић
Датум рођења(1918-12-18)18. децембар 1918.
Место рођењаЗајечар
 Краљевина СХС
Датум смрти29. септембар 1941.(1941-09-29) (22 год.)
Место смртиСиколе, код Неготина
Србија Србија
Професијастудент права
Члан КПЈ од1939.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
У току НОБ-аполитички комесар
Крајинског НОП одреда
Народни херој од14. децембра 1949.

Љубомир Нешић (Зајечар, 18. децембар 1918Сиколе, код Неготина, 29. септембар 1941), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 18. децембра 1918. године у Зајечару. Основну школу и шест разреда гимназије је завршио у Зајечару, а седми и осми разред и велику матуру у Крагујевцу. Године 1937. уписао је Правни факултет у Београду. Због сиромашног стања своје породице, живео је вемо тешко, па је морао да се издржава дајући приватне часове ђацима.

Још као гимназијалац, био је активан у редовима револуционарне омладине, а на факултету је наставио још већу политичку активност, па је 1939. године примљен у Комунистичку партију Југославије (КПЈ). Активно је учествовао у свим акцијама револуционарног студентског покрета Београдског универзитета. Истицао се својим говорима на политичким скуповима. Био је руководилац омладинске секције Удружења Тимочана и Крајинаца. Активно је радио и с радницима, организовао политичке скупове и штрајкове. Због тога га је полиција више пута хапсила. Када је, почетком 1940. године, формиран Окружни комитет КПЈ за Зајечар, Љубомир је изабран за његовог члана. Највише се ангажовао за стварање нових партијских организација.

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, 1941. године, радио је на припремама, организацији и дизању оружаног устанка. Учествовао је на састанку Окружног комитета КПЈ за Зајечар, 30. јуна 1941. године на Белом Брегу, када је одлучено да се формирају Бољевачки, Крајински и Заглавски партизански одред. После тог састанка, активно је радио на стварању партизанских одреда у Крајинском и Неготинском срезу.

Када је, 1. августа 1941. године на Шуљевцу код Метриша, формиран Крајински партизански одред, Љубомир је постављен за његовог политичког комесара. Прве акције Одреда биле су разоружавање жандармеријских посада на железничким станицама Рајац, Тамнич и Брусник, а затим заузимање среског места Салаш. Љубомир Нешић је погинуо приликом напада, здружених одреда четника и жандарма, на Крајински партизански одред, 29. септембра 1941. године, на источним падинама планине Дели Јован, код села Сиколе.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 14. децембра 1949. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]