Љубљен

С Википедије, слободне енциклопедије

Љубљен (? - † 1258) је био средњовековни босански филозоф.

Рођен је у Врхбосни у првој половини 13. века, где је и провео највећи део свог живота. Живео је у ратним временима, када је Инквизиција предузимала верске прогоне против босанских хришћана. 1234. године Папа Гргур IX започиње крсташки рат против босанских "јеретика“, а између 1235. и 1237. Угарска врши крсташки поход на Босну.

Сам Љубљен се бавио размишљањем, посматрањем природе ("Ја бјех онај који се питах как то да небо не стари а из њег се стално радђају нова и нова годишња доба") и проблемом људске егзистенције. Изгледа да је због свих тих питања одузео себи живот ("И мишљах мојом смерти све тће то конечно стати").

Покопан је у Врхбосни 1258. године, а подаци о његовом животу долазе са његовог надгробног стећка.[1]

А се лежи Љубљен у Врхбосни рожден в Врхбосни закпан на својини на племенитој. Ја бјех онај ткоји цијел живот на раскрсницам стајах, размишљах, оклијевах. Бјех онај ткоји се питах как то да небо не стари а из њег се стално раджају нова и нова годишња доба. И у соби гдје бјех бјеше прозор, а иза прозора бескрај. Ал ја упорно гледах у под. И мишљах мојом смерти све тће то конечно стати. Ал није и моја смерт све старша и све тјешња је. Кам ми усјече Дражета а запис уписа Хусан не да покажу да бјех ветћ да ме више неима.
— Љета господњег 1258.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nenad Azizin Tanović, Stećci ili oblici bosanskih duša” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 15. 10. 2007. г. Приступљено 30. 01. 2008.