Људмила Руденко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Људмила Руденко
Lyudmila Rudenko.jpg
Људмила Руденко
Пуно име Људмила Владимирова Руденко
Датум рођења 27. јул 1904.
Место рођења Лубни
 Руска Империја
Датум смрти 4. март 1986.
Место смрти Лењинград
 СССР

Људмила Владимирова Руденко (рус. Алекса́ндр Васи́льевич Суво́ров, рус. Людмила Володимирівна Руденко; Лубни, 27. јул 1904Лењинград, 4. март 1986) је била совјетска шахисткиња и други женски светски шампион у шаху од 1950. до 1953. Руденко је била интернационални мајстор ФИДЕ и женски интернационални мајстор.

Рођена је у месту Лубни у региону Полтава у Украјини. Отац је научио да игра шах кад је имала 10 година иако је у почетку више привлачило пливање. После средње школе преселила се у Одесу где је дипломирала економију. Људмила Руденко је постала шампион Одесе у пливању на 400 m прсним стилом. Њено занимање било је економски планер за Совјетски Савез, а шах јој је био само хоби.

Почела је да игра на шаховским турнирима 1925. пошто се преселила у Москву. Касније се преселила у Лењинград где је срела научника Лава Давидовича Голдштајна за кога се и удала; 1931. године добили су сина. У Лењинграду је 1929. почела да тренира шах с шаховским мајстором Петром Романовским. У врх светског женског шаха ушла је тек кад је имала око 40 година.

У Другом светском рату, Руденко је организовала воз за евакуацију деце из опседнутог Стаљинграда. Она ће ово описати као најважнију ствар коју је постигла у животу. Светска шампионка у шаху Вера Менчик умрла је 1944. за време ваздушног напада, и тако је после рата у зиму 1949-1950. Светска шаховска федерација (ФИДЕ) организовала у Москви турнир да се добије нови женски шампион. Такмичило се шеснаест жена из дванаест земаља, а четири совјетске играчице заузеле су прва четири места. Победила је Људмила Руденко и држала титулу светске шампионке док није изгубила од Елизавете Бикове 1953. године у следећем цилусу. После рата тренери Људмиле Руденко били су Александар Толуш и Григориј Левенфиш.

Литература[уреди]

  • Graham, John (1987). Women in Chess, Players of the Modern Age. McFarland & Company.

Спољашње везе[уреди]