Људмила Руденко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Људмила Руденко
Lyudmila Rudenko.jpg
Људмила Руденко
Пуно име Људмила Владимирова Руденко
Датум рођења (1904-07-27)27. јул 1904.
Место рођења Лубни
 Руска Империја
Датум смрти 4. март 1986.(1986-03-04) (81 год.)
Место смрти Лењинград
 СССР

Људмила Владимирова Руденко (рус. Алекса́ндр Васи́льевич Суво́ров, рус. Людмила Володимирівна Руденко; Лубни, 27. јул 1904Лењинград, 4. март 1986) је била совјетска шахисткиња и други женски светски шампион у шаху од 1950. до 1953. Руденко је била интернационални мајстор ФИДЕ и женски интернационални мајстор.

Рођена је у месту Лубни у региону Полтава у Украјини. Отац је научио да игра шах кад је имала 10 година иако је у почетку више привлачило пливање. После средње школе преселила се у Одесу где је дипломирала економију. Људмила Руденко је постала шампион Одесе у пливању на 400 m прсним стилом. Њено занимање било је економски планер за Совјетски Савез, а шах јој је био само хоби.

Почела је да игра на шаховским турнирима 1925. пошто се преселила у Москву. Касније се преселила у Лењинград где је срела научника Лава Давидовича Голдштајна за кога се и удала; 1931. године добили су сина. У Лењинграду је 1929. почела да тренира шах с шаховским мајстором Петром Романовским. У врх светског женског шаха ушла је тек кад је имала око 40 година.

У Другом светском рату, Руденко је организовала воз за евакуацију деце из опседнутог Стаљинграда.

Она ће ово описати као најважнију ствар коју је постигла у животу.

Светска шампионка у шаху Вера Менчик умрла је 1944. за време ваздушног напада, и тако је после рата у зиму 1949-1950. Светска шаховска федерација (ФИДЕ) организовала у Москви турнир да се добије нови женски шампион.

Такмичило се шеснаест жена из дванаест земаља, а четири совјетске играчице заузеле су прва четири места.

Победила је Људмила Руденко и држала титулу светске шампионке док није изгубила од Елизавете Бикове 1953. године у следећем цилусу.

После рата тренери Људмиле Руденко били су Александар Толуш и Григориј Левенфиш.

Литература[уреди]

  • Graham, John (1987). Women in Chess, Players of the Modern Age. McFarland & Company.

Спољашње везе[уреди]