Његошев маузолеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Маузолеј
Реплика Његошеве заветне цркве као црква манастира Богоштица

Његошев маузолеј налази се на Ловћену и посвјећен је Петру Другом Петровићу Његошу. Од Цетиња до маузолеја води асфалтни пут у дужини од 21 км. Подигнут је по замисли хрватског вајара Ивана Мештровића на мјесту на коме је претходно срушена Његошева заветна црква коју је лично подигао још за живота у славу Светог Петра Цетињског, око 1845. године, са жељом да у њој буде сахрањен. Црква је гранатирана у оба светска рата да би коначно 1974. године била срушена упркос противљењу Митрополије и православних вјерника, и на њено мјесто је подигнут данашњи маузолеј.

До маузолеја води тунел са степеништем пробијен у масиву Ловћена.

Унутрашњост[уреди]

У предворју Његошевог маузолеја стоје двије камене каријатиде: мајке и ћерке (или Његошеве мајке и сестре - како сматрају неки историчари), тешке по 7,5 тона. У прочељу маузолеја смјештена је фигура Његоша, израђена од најљепшег и најбољег камена тешког 28 тона, а над њом се налази орао раширених крила. Доље у крипти маузолеја налази се Његошев гроб. Почивалиште, односно мермерни саркофаг са посмртним остацима Његоша саграђен је од бијелог мермера. За украшавање свода утрошено је 18 кг злата. На надгробној мермерној плочи пише само „Његош 1813. – 1851“, без имена и ознака владичанског достојанства.

2012. године Митрополија црногорско-приморска покренула је иницијативу за обнову Његошеве заветне цркве на Ловћену. [1] Обнова се завршава у септембру 2013. године и коштаће више од милион евра.[2]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]