Пређи на садржај

Њуфаундлендски пас

С Википедије, слободне енциклопедије
Њуфаундлендски пас
Њуфаундлендски пас
Друга имена
Новофаундлендски пас
Neufundländer
Terre-neuve
Земља поријекла
Канада
Класификација
ФЦИ: Група 2 Секција 2 #50
Одгајивачки стандарди (спољне повезнице)
[1], [2],

Њуфаундлендски пас је врста радног пса који потиче из Њуфаундленда (Newfoundland) (Канада).

Историја[уреди | уреди извор]

Постоје различита мишљења у вези поријекла ове расе паса. Једни сматрају да је њуфаундлендски пас потомак великих паса, које су довели Викинзи 1001. године. Други сматрају, да је потомак паса, које су португалски рибари довели из Европе. Негдје током 16. вијека, раса је била већ установљена са својим посебним психо-физичким карактеристикама. Рибари из Европе, који су долазили током 19. вијека у тај дио Канаде, описали су посебно два локална радна пса: један велик, масивног тијела, дуге длаке, други мањи. лакши, кратке длаке. Већи, тежи, био је њуфаундлендски пас; други, лакши, био је лабрадорски доношач или (лабрадор ретривер) (енг: Labrador Retriever). Њуфаундлендског пса су употребљавали као радног пса, за вучу рибарских мрежа, спашавање из воде и сл.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Њуфаундлендски пас - преглед

Величина: Велика
Идеална тежина: женка 50-54,5 kg и мужјак 63,5-68 kg
Плећна висина: женка 66 cm и мужјак 70 cm
Длака: Дуга, равна, густа, масна
Број штенади: 8-10
Просјечни вијек: 8 до 10 година
Употреба: Спашавање из воде, чувар, породични пас

Спољашњост[уреди | уреди извор]

Велик и изузетно снажан пас, широких прси и равног трбуха, велике главе са квадратном њушком. Има мале тамносмеђе очи. Уши леже преко главе. Има дебелу, равну, густу, масну и непромочиву длаку, која може бити црне, бронзане или бијеле боје са црним површинама. Има велики, дебео и космат реп који је уздигнут када трчи. Највећи њуфаундлендски пас био је 120 kg тежак.

Темперамент[уреди | уреди извор]

Одличног темперамента, изузетно благ, добродушан, стрпљив, храбар, послушан пас. Привржен породици посебно деци, одан пријатељ.[1][2]

Има дубоки лавеж, лако се обучава, тако да може да буде добар чувар. Укратко, то је њежни и благи див.

Добро подноси хладноћу и може да спава на отвореном. Због велике и густе длаке теже подноси високе температуре. Воли отворен простор и воду гдје може да плива. Али због благе нарави, прилагоди се и на другачије услове.

Њуфаундлендски пас – њежно срце

Здравље[уреди | уреди извор]

Од неколико здравствених проблема који се појављују, дисплазија кукова је најакутнија. Поред тога појављују се проблеми срца, срчаних залисака, те мокраћни камен. Има релативно кратак животни вијек.

Спашавање из воде[уреди | уреди извор]

Посебност њуфаундлендског пса је његов нагон ка спашавању људи из воде. Ана Харви (енг: Ann Harvey) и њен отац, заједно са њиховим њуфаундлендским псом, спасили су преко 180 ирских имиграната – који су доживјели бродолом.[3]. Има доста примјера спашавања људи из воде из разних крајева. [4] Неименовани њуфаундлендски пас спасио је и Наполеона Бонапарту 1815. године, за вријеме његовог бијега са острва Елбе. Када је пао у воду узбурканог мора, пас је скочио у воду и помогао Наполеону да се одржи на површини, док се није коначно извукао из воде.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Newfoundland Breed Standard American Kennel Club, 'a sweet-dispositioned dog that acts neither dull nor ill-tempered' ... 'Sweetness of temperament'
  2. ^ CKC Breed Standards Canadian Kennel Club, 'The Newfoundlands? their expression is soft and reflects the character of the breed—benevolent, intelligent, dignified but capable of fun. He is known for his sterling gentleness and serenity'
  3. ^ „Newfoundland Dog Breed Profile”. Архивирано из оригинала 08. 02. 2011. г. Приступљено 31. 01. 2009. 
  4. ^ Beach rescue dog alerts swimmer, August 23, 2007, BBC.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]