Њу Џек Сити

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Њу Џек Сити
Њу Џек Сити.jpg
Жанракција
РежијаМарио Ван Пиблс
СценариоТомас Ли Рајт
Бари Мајкл Купер
ПродуцентДаг Макхенри
Фаб Фајв Фреди
Џорџ Џексон
Главне улогеВесли Снајпс
Марио Ван Пиблс
Ајс Ти
Џад Нелсон
Ик-а-Маус
Ентони Десандо
Издавачка кућаWarner Bros.
Година1991.
Трајање97 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет8.500.000 долара
IMDb веза

Њу Џек Сити (енгл. New Jack City) је амерички акциони гангстерски филм из 1991. године, који је режирао Марио Ван Пиблс.

Радња[уреди]

Прича почиње у Харлему, 1986. године, где Нино Браун и његова банда, Браћа Кеш Лова (БКЛ) постају доминантни нарко-картел у Њујорку након што је крек завладао улицама. Нинову банду чине његов друг из детињства Џералд "Џи Мани" Велс, утеривачи и лични телохранитељи Да Да Да Мен и Киша, Нинова девојка Селина Томас и њен технички потковани рођак Карим Акбар. Банда запоседа харлемски комплекс станова Картер и претвара читаву зграду у "кућу крека". Џи Мани и Киша ликвидирају ривалског нарко-боса Дебелог Смитија усред бела дана, БКЛ избацују станаре из станова, а Нино уз уперену сачмару присиљава власника зграде да је у целости препусти Браћи, извевши га голог на улицу. У међувремену, детектив на тајном задатку Скоти Еплтон покушава да купи дрогу од лакопрстог дилера Пукија, али му Пуки украде торбу с новцем и побегне. Скоти појури за Пукијем и савлада га упуцавши га у ногу, али га полиција пусти на слободу. Нинова банда успешно влада улицама Харлема током наредне три године.

Када се шеф Скотијеве јединице, детектив Стоун, нађе под притиском одозго, у том тренутку суспендовани Скоти се добровољно инфилтрира у Нинову банду, ком приликом му Стоун скида суспензију и додељује партнера, слободног стрелца Ника Перетија. За то време, шеф локалног огранка италијанске мафије Дон Арметео шаље свог изасланика Френкија Нидлса да наплати договорени проценат од Нина, који се одмеће, одбивши било какву даљу сарадњу с њима. Док Скоти и Ник шпијунирају Нина и његову банду док деле ћуретину локалним бескућницима на Дан захвалности, Скоти спази Пукија, који је сада бескућник и зависник од крека, како премлаћује своју девојку, такође бескућницу и наркоманку, након краће свађе око празничне ћуретине. Уместо да га ухапси, Скоти смешта Пукија на клинику за лечење болести зависности, а Пуки након рехабилитације понуди помоћ полицији да сруше Нина. Насупрот Стоуновом и Перетијевом противљењу, Скоти ангажује Пукија као доушника у Картеру.

Када се Пукију изнова врати зависност, Џи Мани примети да је он озвучен и наређује његову ликвидацију и уништење Картера. Полицајци проналазе Пукијев леш са темпираном бомбом, а Ник успева да је дезактивира свега неколико секунди пре експлозије. Ван себе од беса, Нино упозорава Џи Манија да више никада не начини тако скупу грешку. Након Пукијеве сахране и опозива операције, Скоти и Ник на своју руку ступају на тајни задатак као препродавци дроге. Након што је подмитио Френкија Нидлса, Скоти се успешно инфилтрира у БКЛ (под псеудонимом Кејн Вошингтон), делом захваљујући Џи Манију, који се одао креку након што је затекао своју дотадашњу девојку Јуникву у превари са Нином. Осећајући се тешко пониженим и осрамоћеним од стране Нина приликом рапорта о случају картер, Џи Мани почиње да послује са стране, мимо Ниновог знања, са Скотијем. Упркос почетном недостатку поверења, Нино ипак прихвата сарадњу са Скотијем, али упозорава Џи Манија да ће их обојицу убити буде ли икаквих проблема. Приликом упознавања, Нино исприча Скотију једну анегдоту из својих раних дилерских дана: како је био приморан, ради доказивања лојалности својој првој банди, да упуца једну учитељицу насред улице (за коју ће се касније испоставити да је била Скотијева мајка).

Скоти у потпуности стиче Ниново поверење након што му открије да је Џи Мани покушао да ради с њим са стране и спасе га покушаја убиства од стране једног старца, бившег станара Картер Комплекса, који је и раније покушавао да убеди полицију у Нинову деструктивност. Док Нино, Скоти и БКЛ присуствују једној свадби, Ник се ушуња у Нинову вилу и покупи доказни материјал из сефа на флопи-дискетама, а Дон Арметео шаље плаћене убице да убију Нина у знак одмазде за одметање и између БКЛ-а и атентатора долази до размене ватре из аутоматског оружја. Када Нино употреби девојчицу као живи штит, Скоти покушава да упуца Нина иза леђа. Киша гине у пуцњави док засипа мецима атентаторе у бекству. Касније, Селина хистерично осуђује Нина због његових убилачких активности, на шта Нино раскида везу с њом и избацује је из куће. Нино касније, са мотоцикла у покрету, изрешета Дона Арметеа и његове људе, који су се картали на тераси испред кафића, у знак одмазде због пуцњаве на свадби.

Стоун, Скоти и Ник договарају коначну тајну операцију против Нина. Међутим, Карим, коме се Скоти још раније учинио познатим, раскринкава Скотија као полицајца, присетивши се сцене Пукијевог упуцавања у ногу, где је игром случаја био присутан, и долази до пуцњаве, ком приликом бива убијен Да Да Да Мен, док Нино успева да побегне, након чега убија Џи Манија. Након пропасти банде, Нино се забарикадира у једном стану и настави да води своју империју самостално. Скоти и Ник упадају у зграду, а Скоти брутално премлаћује Нина, откривши му да је учитељица коју је убио била његова мајка. Скоти се спрема да упуца Нина, али га Ник одговори од тога, нагласивши да полицајци морају да раде по закону. Нино бива ухапшен, ком приликом упућује претње Скотију одмаздом.

На суђењу Нино признаје мању кривицу, устврдивши да је био приморан да помаже банди због претњи убиством његове мајке, и означава Карима Акбара као правог вођу банде. Када Нино буде осуђен на свега годину дана, Скоти пада у јарост. Док Нино даје изјаву новинарима испред суднице, исти онај старац, који је већ једном покушао да га убије, упуцава Нина у груди.

Улоге[уреди]

Зарада[уреди]

  • Зарада у САД - 47.624.353 $

Спољашње везе[уреди]