Ћуковац (Земун)

Координате: 44° 50′ 45″ С; 20° 24′ 19″ И / 44.8458361° С; 20.405152° И / 44.8458361; 20.405152
С Википедије, слободне енциклопедије
Ћуковац
Ћуковац
Административни подаци
ГрадБеоград
ОпштинаЗемун
Географске карактеристике
Координате44° 50′ 45″ С; 20° 24′ 19″ И / 44.8458361° С; 20.405152° И / 44.8458361; 20.405152
Ћуковац на карти Града Београда
Ћуковац
Ћуковац
Ћуковац на карти Града Београда

Ћуковац је градско насеље у Београду, које се налази на територији општине Земун.

Локација[уреди | уреди извор]

Ћуковац је једно од неколико малих насеља које чине центар Земуна, некадашњег града, а данас градске општине. Ћуковац се граничи са насељима Гардош и Мухар на северу, Доњи Град на југоистоку, Калварија на југозападу, Сава Ковачевић на западу и Горњи Град на северозападу. Ограничено је улицама Цара Душана, Тргом Бранка Радичевића Цетињска, Угиновачка и Новоградска. Насеље је испресецано следећим улицама: Ћуковачки руб, Ћуковачка, Ћуковачки пут, Бреговита, Стевана Дукића, Пинкијева, Жарка Зрењанина и Василија Васиљевића.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Зграда некадашње кафане „Бели медвед”.

Ћуковац се налази на истоименом брду, једном од три брда на којима је развијено старо градско језгро Земуна. Друга два брда су Гардош, који се простире ка северу, и Калварија, која се простире ка југу, стварајући брдовите формације у облику полумесеца. Ћуковац је потпуно стамбено насеље и познато је по својим кратким и уским улицама. Насеље је добило име по птици Ћук, вероватно зато, што се ова птица гнездила у глиновитом брду на коме се насеље налази.

У подземљу брда налази се мрежа подземних лагума, која датира из периода аустријске владавине у Земуну. Ови лагуми повезују Ћуковац, Мухар и Гардош. Након Другог светског рата, становници су почели да граде Ћуковац, потпуно несвесни лагума који се налазе испод брда и који покривају површину од 450 m². Како у то време није постојао канализациони систем, они су изградили септичке јаме и сакупљали кишницу, што је деценијама касније земљиште претворило у мокро. На крају су зидови и куће постале нестабилне, и многе фасаде и зидови су се урушавали. 1988. године, градске власти су коначно интервенисале, јер су куће у три улице почеле да тону. Бушене су рупе да би се површина повезала са највећим лагумиом. Кроз 23 бушотине су сипане велике количине бетона у лагум, који је том приликом уништен. Лагум су пунили бетоном све док површина тла није постала стабилна.[1]

Знаменитости[уреди | уреди извор]

У самом подножју брда и насеља Ћуковац на почетку улице Василија Васиљевића се налази кућа у којој је својевремено била смештена кафана „Бели медвед“. Ова кућа је саграђена у балканском стилу и вероватно је последња кућа у овом стилу која се налази у старом језгру Земуна. Иначе кућа је веома стара, налази се у најстаријим сачуваним плановима Земуна и процењује се да је стара преко 320 година и име носи епитет најстарија кућа у Земуну. У литератури са спомиње као место у коме је са својим штабом одсео аустријски војсковођа Еуген Савојски (1663—1736) за време опсаде Београда 1717. године.

Кућа је једноспратница у приземљу је пословни простор (локали) а на спрату су просторије за становање. Испод „Белог медведа“ је ископан двокраки лагум озидан опеком. Зграда се и данас користи за становање, у јако лошем је стању и неопходна јој је детаљна рестаурација.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Петар Ст. Марковић, Земун од најстаријих времена до данас, Штампарија Јове Карамате, Земун, 1896. год.,
  • Гојко Десница, Земун и први устанак (1804—1813), Књижевни клуб „Земун“, Земун, 1975.,
  • Жељко Шкаламера, Старо језгро Земуна, том 5., Завод за заштиту споменика културе града, 1966., год.,

Спољашње везе[уреди | уреди извор]