Ћускија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ћускија

Ћускија или пајсер је алат који се састоји од металне шипке искривљене на једном крају, а на другом спљоштен. Често је са са малим пукотинама на крају који служе да би се извадили ексери. У Уједињеном Краљевству, Ирској и Аустралији ћускија се може користити за ову радњу, али се може користити и други специјализованији алати.

Користи се као полуга приликом раздвајања два објекта или вађења ексера. Ћускије се често користе како би се отвориле дрвене кутије. Веће ћускије се користе за: вађење ексера, раздвајање дасака и уопште за ломљење ствари. Ћускије могу користити у свим врстама полуга: део са заобљеним врхом се обично користи као прва класа полуге, док део са спљоштеним делом се користи као друга класа. У рударству, ћускија се је користила за кршење разнесених стена и за склањање климавих са таванице рудника.

Материјали и конструкција[уреди]

Обично се праве од угљеничног челика, али се могу правити и од титанијума који је бољи, јер је лакши и не привлачи га магнет. Најмање скупе ћускије имају шестоугаони или цилиндрични труп, док се код скупљих дршке праве у I-профилу.

Етимологија[уреди]

У српском језику ћускија је реч турског порекла.

У енглеском језику, ћускија се назива crowbar. Опште прихваћена етимологија[1][2] говори да се састоји од две речи: bar (шипка) и crow (врана), највероватније због тога што доњи део ћускије има сличности са кљуном вране. Прва употреба речи је забележена око 1400. године. У прошлости су их називали само crows (вране) или iron crows (гвоздене вране). Вилијам Шекспир употребљава израз iron crows на више места, као на пример у Ромеу и Јулији. (Чин 5, 2. сцена)[3] У роману Данијела Дефоа, Робинзон Крусо протагониста користи ћускије које назива iron crows.

У популарној култури[уреди]

У серијалу Half-Life рачунарских игара, заштитни алат и оружје је ћускија, коју он често користи да би поломио дрвене предмете или убио непријатеље. У Бетменовим стриповима, током акта A Death in the Family, Џокер пребија на смрт Џејсона Тода ћускијом.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]