Џамија Ферхадија (Бања Лука)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ферхадија (2016)

Ферхат-пашина џамија, или Ферхадија, је најпознатија џамија у Бањој Луци. Изграђена је 1579. од откупнине које је добио босански санџак-бег Ферхат паша Соколовић за главу Херберта VIII Турјашког (нем. Herbert VIII Auersperg) у класичном османском стилу и представља једно од најуспјешнијих архитектонских остварења на овим просторима у 16. вијеку. Њен архитекта је непознат, али је познато да је био ученик османског архитекте Мимара Синана.

У комплексу Ферхадије су се такође налазила и 3 турбета: Ферхат-паше, његове унуке Сафикадуне и његових барјактара, жељезна и камена ограда са чесмом на ћошку, шадрван и старо мезарје у башти. Касније је комплекс допуњен са сахат-кулом изграђеном недалеко од Ферхадије. Џамија је била 18m широка, 14m дугачка, а врх куполе је био 18m висок. Мунара је била 43m висока. Ферхадија је уврштена у културну баштину Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине 1950. године.

Рушење и обнова[уреди]

У току Другог свјетског рата џамија је дијелом страдала у бомбардовању 1944. Обнављана је низ година, али је поново страдала у земљотресу 1969. и након тога је темељно рестаурирана и осликана.

Џамија је деломично била уништена екплозивом детонираним 7. маја 1993. године. Након првог рушења, власти Републике Српске су организовале потпуно рушење и чишћење терена на којем се налазио целокупни комплекс џамије. Остаци рушевина су одвезени на градску депонију. Кратко након рушења Ферхадије срушена је и оближња сахат-кула. Ферхадија је била једна од 16 џамија срушених у Бањалуци. Дан рушења Ферхадије — 7. мај је у Федерацији Босне и Херцеговине проглашен као званични Дан џамија.

Приликом церемоније постављања камена темељца 7. маја 2001. године дошло је до окупљања око 4000 демонстраната. Умјесто церемоније, дошло је до великих нереда изазваних од стране демонстраната, покушаја каменовања присутних Бошњака, уништавања аутобуса и сукоба са полицијом.[1] Између осталог, спаљена је застава исламске заједнице, те је постављена српска национална застава. Неколико Бошњака је теже повријеђено, а један је касније подлегао повредама. Високи представник за БиХ је овај инцидент оцијенио као „ширење ултра-национализма од стране малих група екстремиста“, а своје осуде су изнијели и високи амерички званичници, те многе друге институције и организације, укључујући и званичнике Републике Српске.[2]

Након неколико дана, уз јаке мјере безбједности, свечано полагање камена темељца је ипак обављено[2]. Свечано отварање обновљене Ферхат-пашине џамије је обављено 7. маја 2016. године[3].

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Џамија Ферхадија на Викимедијиној остави