Џек демпсеј (риба)

С Википедије, слободне енциклопедије

Џек демпсеј
Rocio octofasciata
Није процењен (IUCN 3.1)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
R. octofasciata
Биномно име
Rocio octofasciata
(Regan, 1903)
Синоними
  • Heros octofasciatus Regan, 1903
  • Archocentrus octofasciatus (Regan, 1903)
  • Cichlasoma octofasciatum (Regan, 1903)
  • Cichlasoma octofasciatus (Regan, 1903)
  • Nandopsis octofasciata (Regan, 1903)
  • Parapetenia octofasciata (Regan, 1903)
  • Cichlasoma hedricki Meek, 1904
  • Cichlosoma biocellatum Regan, 1909
  • Cichlasoma biocellatum Regan, 1909

Џек Демпсеј (лат. Rocio octafasciata) је врста циклида, која је широко распрострањена у Северној и Средњој Америци (од Мексика до Хондураса)[1][2][3] [4]. Своје име је добила због своје агресивне природе и карактеристика сличних познатом боксеру из 1920—их Џеку Демпсију.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Ова риба је распрострањена у Мексику и Хондурасу,[1] где се може наћи у стајаћим водама нпр. мочварама и местима са топлом, блатњавом и пешчаном водом, као и спорим рекама. Такође је присутна и у Аустралији, Америци и Тајланду (као акваријумски примерак), а локално је позната као плава фронтаса.

Џек Демпсеј живи у подручјима где преовлађује тропској клими и преферира воду са pH вредношћу 6-7, тврдоћу воде од 9-20 дгх а температуру воде између 22-30°C. Може да досегне дужину од 25 cm. Једе месо и храни се црвима, раковима, инсектима и другим рибама.

Џек Демпсеј полаже јаја на равним тврдим подлогама у оквиру своје територије као нпр. камењу, деблима или стаклу на дну акваријума. Као многе рибе из његове врсте, показују родитељску бригу према младунцима. Чувају своја јаја пре него што се излегну. Познати су по томе што сажваћу храну за своје младунце.

Морфологија[уреди | уреди извор]

Промене у боји јављају се током сазревања и то од светлосиве или од тена са тиркизним мрљама до тамно љубичасто-сиве са светлим, преливајућим плавим, зеленим и златним мрљама. Њихова боја се мења када су под стресом. Дорсална и анална пераја код зрелих мужјака имају дугачке, шиљате нагибе, док их женке не поседују. Током парења боје на телу код оба пола постају тамније, па постају скоро потпуно црне са мало или нимало металне нијансе.

У акваријуму[уреди | уреди извор]

Џек Демпсеј је популарна акваријумска риба, због својих специфичног изгледа. Она, као и већина циклида, се сматрају агресивном, али могу се лепо слагати у добро насељеном акваријуму. Теже ка територијалности ако су остављене са малим бројем других риба.

Џек демпсеј може бити стидљив, па уме да се скрива по акваријуму, те се стога препоручује да им се остави мало више простора. Често ће прво заузети пећину и агресивно се понашати према осталим рибама које пливају у близини. Такође постоји плава варијанта ове рибе која је позната као плави или електрично плави џек демпсеј. То је природна генетичка мутација. Ова врста је мање агресивна, ситнија је и нежнија.

Џек демпсеј у популарној култури[уреди | уреди извор]

У часопису “Сан Франциско кроникл” објављен је чланак 1997. године о човеку који је умро пошто је ставио ову рибу себи у уста из шале. Наиме, риба је избацила своја пераја, у страху да не заврши прогутана, што је карактеристична одбрана од предатора за ову врсту, те се на тај начин заглавила у грлу дотичног човека.

У дванаестој епизоди серије "Одељење за убиства", ова риба је пронађена на месту злочина, а немарни детектив по имену Џон Манч ју је однео кући. Наиме, планирао је да је поклони својој девојци која скупља тропске рибе. Да би је изненадио, ставио ју је у њен акваријум, али џек демпсеј појела све остале рибице чија је вредност била око 4 хиљаде долара. Детектив је касније ову рибу прогласио убицом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Convict and Jack Dempsey placed in new genera”. Архивирано из оригинала 28. 12. 2007. г. Приступљено 27. 6. 2008. 
  2. ^ Froese, Rainer; Pauly, Daniel; ур. (2005). Cichlasoma octofasciatum на FishBase-у. [верзија на датум: May 2005]
  3. ^ „Cichlasoma octofasciatum”. Integrated Taxonomic Information System. Приступљено 22. 6. 2005. 
  4. ^ Jack Dempsey Cichlid. Animal-World.com

Спољашње везе[уреди | уреди извор]