Џенерал електрик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џенерал електрик
АД - ознака на NYSE:GE
ИндустријаТехнологије, медији, финансијске услуге
Основано1878. године, Менло Парк, Њу Џерзи
СедиштеФерфилд, Конектикат, САД
Руководиоци
Лери Калп, председник
Томас Алва Едисон, оснивач
Приход163 милијарде америчких долара (2006.)
Профит24,7 милијарди америчких долара (2006.)
Број запослених
310.000
Веб-сајт[1]

Џенерал електрик енгл. General Electric (скр. GE) је америчка џиновска мултинационална компанија, индустријски конгломерат и једна од највећих компанија не свету. Области њеног деловања су из сфере технологије, медија и финансијских услуга. Њени клијенти налазе се у преко 100 земаља и запошљава више од 310.000 људи широм света.

Чињенице о компанији[уреди]

Прва је компанија у свету која је премашила број од 50.000 патената. Само током 2006. године компанија је заштитила 2.650 патената. Њена четири глобална истраживачка и развојна центра привлаче најквалитетније светске техничке умове. Преко 2.500 истраживача у GE чине компанију непрестано иновативном, инвентивном и препознатљивом на тржишту. Буџет компаније за истраживање и развој за 2006. годину био је 5,7 милијарди долара.

У 2006. години, компанија је процентуално остварила двоцифрени раст добити. Приход је износио 163 милијарде долара, док је добит предузећа била 20,7 милијарди долара. У последњих пет година, GE има раст добити у просеку 10% годишње. Такође, компанија је 2006. године остварила нето-добит од 24,7 милијарде долара, од чега је акционарима припало 18 милијарди долара.

Као део својих филантропских напора, преко 200 милиона долара компанија је даровала за образовање и здравствену заштиту широм света 2006. године.

На Њујоршкој берзи (енгл. New York Stock Exchange) компанија послује под симболом „GE“. Компанија је због своје финансијске гране веома тешко погођена у светском финансијском колапсу 2008/09.

Историјат[уреди]

GE потиче из компаније коју је основао Томас Алва Едисон (Едисон електрик лајт компани, енгл. Edison Electric Light Company) 1878. године. Спајањем ове компаније 1892. године са Томас-Хјустон електрик компани (енгл. Thomson-Houston Electric Company) настаје компанија Џенерал електрик. То је једина компанија која се налази на Дау Џонсовом индустријском индексу, од његовог настанка 1896. године.

Производи и услуге[уреди]

Сектори компаније су: Џи-И Енерџи (енгл. GE Energy), Џи-И Кепитал (енгл. GE Capital), Џи-И Текнолоџи Инфрастракчер (енгл. GE Technology Infrastructure) (укључује Џи-И хелткер (енгл. GE Healthcare), Џи-И Авиејшн (енгл. GE Aviation) и бившу Смитс Ероспејс (енгл. Smiths Aerospace)), Џи-И Хоум енд Бизнис Солушонс (енгл. GE Home and Business Solutions), и Ен-Би-Си Јуниверзал (енгл. NBC Universal), индустрија забаве). Кроз свој бизнис, GE учествује на тржишту производње, преноса и дистрибуције електричне енергије, атомске енергије, гаса и соларне енергије, затим на тржиштима индустрије осветљења, индустријске аутоматике, медицинских уређаја, авионских и других мотора, локомотива, материјала као што је пластика, силикони и абразиви и сл. Присутна је и у индустрији забаве, као и на тржишту финансија.

Председништво и седиште[уреди]

Председник компаније од 2001. године је Џефри Имелт. Компанија је акционарско друштво са седиштем у Ферфилду, Конектикат.


Спољашње везе[уреди]