Џеримандеринг

С Википедије, слободне енциклопедије
Различити исходи избора у зависности од структуре изборних јединица

Џеримандеринг (енгл. Gerrymandering) представља прекрајање граница изборних јединица, али тако да онај ко врши прекрајање добије већину гласова унутар новоформираних изборних јединица. То је политички пристрасна подела и облик манипулације којом се границе изборних јединица свесно повлаче тако и успостављају према одређеним политичким интересима како би се манипулисало изборним резултатима.

Појам џеримандеринг настао је спајањем презимена гувернера Масачусетса Елбриџа Џерија и речи саламандер која на енглеском језику значи даждевњак, а употребљен је први пут како би се описао неправилан облик изборног округа (а који је подсећао на даждевњака) који је 1812. године пролазио Масачусетсом, а ступио је на снагу и изгласан на Џеријеву иницијативу. Циљ тог подухвата био је долазак на власт помоћу неутрализације изборног потенцијала политичког противника.

Облици џеримандеринга[уреди | уреди извор]

Постоје два основна облика џеримандеринга:

  • Пакирање (енгл. packing), које представља стављање што више бирача исте политичке опредељености у исти округ (изборну јединицу) како би се смањио њихов утицај у другим изборним јединицама.
  • Разбијање (енгл. cracking), који представља расипање и мешање бирача истих политичких уверења у више изборних јединица како би се смањила политичка моћ одређене политичке оријентације.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]