Џером Дејвид Селинџер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џером Дејвид Селинџер

JDSalinger.jpg

Информације
Датум рођења 1. јануар 1919.
Место рођења Њујорк (САД)
Датум смрти 27. јануар 2010.
Место смрти Њу Хемпшир (САД)
Дела
Потпис

Џером Дејвид Селинџер (енг. Jerome David Salinger; Њујорк 1. јануар 1919. — Њу Хемпшир, 27. јануар 2010[1]), био је амерички романописац и приповедач. Објавио је један роман и неколико збирки приповедака између 1948. и 1959. године. Његово најпознатије дело је „Ловац у житу“, а књига се може наћи и под насловом „Ловац у ражи“.

Биографија[уреди]

Џ. Д. Селинџер је рођен на Менхетну (Њујорк), где је и одрастао. Био је син успешног Јеврејина, који се бавио увозом сира. Мајка му је била шкотско-ирског порекла. У детињству су га звали Сони. Након основног школовања, послат је у војну академију Вели Форџ, где је боравио од 1934. до 1936. године. 1937. године је боравио 5 месеци у Европи. Од 1937. до 1938. студирао је на колеџу „Урсинус“ и Универзитету у Њујорку. Прва права љубав била му је у Уна О'Нил, с којом се редовно дописивао, и био је изненађен кад се удала за Чарлија Чаплина, који је био много старији од ње.

Током Другог светског рата суделовао је у разним биткама, чак и у инвазији на Нормандију. Његови саборци описали су га као храброг и истинског хероја.[тражи се извор од 12. 2009.] Током првих месеци у Европи успевао је да се бави писањем, а у Паризу је чак и упознао Ернеста Хемингвеја.

Године 1945. оженио се француском лекарком Силвијом, од које се брзо развео, па се 1955. године поново оженио — овог пута је изабраница његовог срца била Клер Даглас. И тај брак је завршен разводом 1967. године, кад се Селинџер потпуно повукао у свој властити свет.[тражи се извор од 12. 2009.]

Селинџер је често патио од стреса, и с годинама се све више повлачио у себе. О свом најпознатијем лику, Холдену, често је говорио као о пријатељу.

С времена на време су се јављале гласине да ће Селинџер објавити још који роман, но то се никад није догодило.

Најпознатија дела су му: „Ловац у житу“, „За Есме“, „Високо подигните кровну греду, тесари“, „Симор: увод“, „Френи и Зуи“.

Ловац у житу[уреди]

Роман „Ловац у житу“ (1951) говори о младом бунтовнику под именом Холден Колфилд и његовим занимљивим доживљајима у Њујорку. У време објављивања књиге, али и касније, Холден Колфилд је постао готово митска личност у Америци, али и широм света.

Књига је и данас популарна, а штампана је у преко стотину издања и у око десет милиона примерака.[тражи се извор од 12. 2009.]

За Есме (девет прича)[уреди]

Књига „За Есме“ је објављена 1953. године.

У причама писац обрађује рано сазрелу децу 1950их година. Деца су помућена и збуњена, а њихова осетљивост је у сукобу са празним и материјалистичким светом одраслих.

У књизи се налази девет прича:

  • Перфектан дан за банане-рибе
  • Ујка Вигли у Конектикату
  • Пре почетка рата са Ескимима
  • Човек који се смеје
  • Доле код чамца
  • За Есме – С љубављу и мучнином
  • Лепа уста и зелене ми очи
  • Плави период De Daumier-Smita
  • Теди

Френи[уреди]

Новела објављена 1955. године а бави се судбином седморо деце породице Глас.

Високо подигните кровну греду, тесари[уреди]

Новела „Високо подигните кровну греду, тесари“ објављена је 1955. године.

Зуи[уреди]

„Зуи“ је објављена 1957. године и наставак је новеле „Френи“.

У очајању због свог окружења, јунакиња ове љубавне приче доживљава нервни слом, повлачи се у себе, тежећи да успостави везу са својим бићем и постигне просветљење.

Симор: увод[уреди]

И ова четврта Селинџерова новела, као и претходне, бави се децом породице Глас.

Књига је објављена 1959. године и после тога Селинџер се веома ретко појављивао у јавности и није објављивао нова дела.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Џ. Д. Селинџер, За Есме, „Лом“, Београд, март 2001, ИД=90435084

Спољашње везе[уреди]