Џејмс Хатон

С Википедије, слободне енциклопедије
Џејмс Хатон
Портрет Џејмса Хатона (Абнер Лав 1920)
Лични подаци
Датум рођења(1726-06-03)3. јун 1726.
Место рођењаЕдинбург, Велика Британија
Датум смрти14. јун 1797.(1797-06-14) (71 год.)
Место смртиЕдинбург, Велика Британија
ОбразовањеУниверзитет у Единбургу, Универзитет Сорбона, Универзитет у Лајдену, Royal High School
Inchbonny, Jedburgh

Џејмс Хатон (енгл. James Hutton; Единбург, 3. јун 1726. ст. календар (14. јун 1726. нови календар) – 26. март 1797) је био шкотски геолог, упамћен због формулисања униформитаризма и Плутонистичке школе мишљења.[1] Сматра се оцем модерне геологије.

Истраживање формација стена[уреди | уреди извор]

Он је промовисао став: „садашњост је кључ прошлости (present is the key to the past)".

У Глен Тилту (Glen Tilt) у Карнигорм планинама (Cairngorm mountains) у Шкотском побрђу (Scottish Highlands), Хатон је приметио пробој гранита кроз метаморфне шкриљце, на начин који указује да је гранит у исто време био и топљен. Ова појава га је довела до закључка да је на том месту гранит формиран хлађењем растопљене стене, а не од пресипитације(precipitation) из воде као што су други тада мислили, и да је гранит млађи од шкриљца.[2]

Друго значајно откриће је везано за истраживање седиментних стена. У Инчбонију, Џедбург (Inchbonny, Jedburgh), близу обале Беркшира, приметио је да постоји разлика у положају слојева, доњих готово вертикалних (као заротираних), и горњих хоризонталних слојева црвеног пешчара. Он је закључио да је морало постојати неколико циклуса, у којима је долазило до депозиције (седиментације) на дну мора, вертикалног издизања са тилтом и ерозијом, потом поновног плављења и нове седментације и да је тако могло бити много циклуса пре завршетка јако дуге историје стварања терена.

Радови[уреди | уреди извор]

  • Investigation of the Principles of Knowledge 1794.
  • Theory of the Earth 1795.
  • Elements of Agriculture 1797.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „James Hutton | Father of Modern Geology, Scottish Naturalist | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-26. 
  2. ^ „Scottish Geology - Glen Tilt”. Архивирано из оригинала 25. 05. 2010. г. Приступљено 04. 07. 2007. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]