Џејмс Хатон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џејмс Хатон
James Hutton.jpg
Портрет Џејмса Хатона (Абнер Лав 1920)
Датум рођења 3. јун 1726.
Место рођења Единбург
Уједињено Краљевство
Датум смрти 14. јун 1797.(1797-06-14)(71 год.)
Место смрти Единбург
Уједињено Краљевство


Inchbonny, Jedburgh

Џејмс Хатон (енгл. James Hutton; Единбург, 3. јун 1726. ст. календар (14. јун 1726. нови календар) – 26. март 1797.) је био шкотски геолог, упамћен због формулисања униформитаризма и Плутонистичке школе мишљења. Сматра се оцем модерне геологије.

Истраживање формација стена[уреди]

Он је промовисао став: „садашњост је кључ прошлости (present is the key to the past)".

У Глен Тилту (Glen Tilt) у Карнигорм планинама (Cairngorm mountains) у Шкотском побрђу (Scottish Highlands), Хатон је приметио пробој гранита кроз метаморфне шкриљце, на начин који указује да је гранит у исто време био и топљен. Ова појава га је довела до закључка да је на том месту гранит формиран хлађењем растопљене стене, а не од пресипитације(precipitation) из воде као што су други тада мислили, и да је гранит млађи од шкриљца.[1]

Друго значајно откриће је везано за истраживање седиментних стена. У Инчбонију, Џедбург (Inchbonny, Jedburgh), близу обале Беркшира, приметио је да постоји разлика у положају слојева, доњих готово вертикалних (као заротираних), и горњих хоризонталних слојева црвеног пешчара. Он је закључио да је морало постојати неколико циклуса, у којима је долазило до депозиције (седиментације) на дну мора, вертикалног издизања са тилтом и ерозијом, потом поновног плављења и нове седментације и да је тако могло бити много циклуса пре завршетка јако дуге историје стварања терена.

Радови[уреди]

  • Investigation of the Principles of Knowledge 1794.
  • Theory of the Earth 1795.
  • Elements of Agriculture 1797.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]