Џејн Болин

С Википедије, слободне енциклопедије
Џејн Болин
Џејн Болин, енглеска племкиња
Лични подаци
Датум рођењаоко 1505.
Место рођењаНорфок,
Датум смрти13. фебруар 1542.(1542-02-13) (36/37 год.)
Место смртиЛондон тауер, Енглеска
Гробкраљевска капела Свети Петар у ланцима
Породица
СупружникЏорџ Болин
РодитељиХенри Паркер
Алис Сент Џон
ДинастијаБолин
виконтеса Рочфорд

Џејн Болин (енгл. Jane Boleyn; око 150513. фебруар 1542) била је енглеска племкиња која је живела и била погубљена за време владавине Хенрија VIII.

Биографија[уреди | уреди извор]

Младост и брак[уреди | уреди извор]

Рођена као Џејн Паркер, била је кћерка Хенрија Паркера, 10. барона од Морлија, и Алис Сент Џон. Послата је на краљевски двор као четрнаестогодишњакиња и постала дворјанка Катарини, краљици Енглеске.

Године 1524. или 1525. удала се за Џорџа Болена, сина грофа од Вилтишира, који је носио очеву титулу виконта Рочфорд као почасну титулу. Џејн је тако била виконтеса Рочфорд. Из њиховг брака није рођено ниједно дете. Џејнина заова, Ана Болен, је удајом за краља Хенрија VIII 1533. године постала краљица Енглеске.

Удовиштво[уреди | уреди извор]

Године 1536. Џејн је остала удовица: њен муж и његова сестра Ана погубљени су на основу измишљене оптужнице за инцест. Џејн је била испитивана од стране Томаса Кромвела, а њено сведочење је било пресудно. Није познато јесу ли Џејнине буквалне речи биле узете као доказ или их је Кромвел протумачио на начин који је њему одговорао. Породица Болен је тако остала без мушког наследника, који је био потребан за грофовије Вилтшир и Ормонде, те за титулу виконта Рочфорд, пошто те титуле нису могле бити наслеђене од стране жене нити од стране потомка из женске линије. Џејн је ипак остала ословљавана као виконтица Рочфорд.

Џејн је постала дворјанка и следећој Хенријевој супрузи, својој имењакињи, Џејн Симор. Џејн је умрла по порођају, и две године касније Хенри је оженио Ану Клевску. Хенри и Ана Клевска су се сложили да пониште свој брак, јер га због међусобне непривлачности нису ни конзумирали. Опет је кључно било Џејнино сведочење - она је изјавила да јој је краљица Ана поверила да са краљем није имала односе, те је брак на основу тога поништен.

Виконтеса Рочфорд је наставила да служи новој, петој Хенријевој супрузи, Кетрин Хауард, која је била прва рођака њеног мужа. Џејн је имала утицај над младом и неискусном Катарином. Организовала је њене сусрете са млађим мушкарцима. На крају је Катаринина бурна предбрачна прошлост откривена, а затим и афера током брака коју је помагала Џејн Болен. Резултат тога било је хапшење и затварање Џејн и краљице Катарине.

Погубљење[уреди | уреди извор]

Џејн и Катарина су биле затворене у тврђави Лондон тауер. Џејн је под психолошким притиском имала нервни слом и на крају изгубила разум. Њена неурачунљивост је значила да јој не може бити суђено, али краљ је био одлучан да је казни због њеног учествовања у неверству његове супруге, те је стога издао закон којим је дозвољено суђење и погубљење ментално оболелих особа. Џејн је стога била осуђена на смрт и без суђења.

Дана 13. фебруара 1542. године погубљена је Катарина Хауард, а одмах након ње и Џејн Болен. Катарина је имала седамнаест, а Џејн Болен 36 година. Џејн Болен је сахрањена у капели тврђаве Лондон тауер, Свети Петар у ланцима.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. William Parker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Хенри Паркер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. William, Lord Lovel of Titchmarsh (-1455)
 
 
 
 
 
 
 
10. William Lovel, 7th Baron Morley (- 1476)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Alice, daughter of John Leke, Lord Deincourt
 
 
 
 
 
 
 
5. Alice Lovel, 9th Baroness Morley (c. 1467–1518)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Robert de Morley, 6th Baron Morley (1418–1443)
 
 
 
 
 
 
 
11. Alianore de Morley, 7th Baroness Morley (1442–1476)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Elizabeth, daughter of William, Lord Roos
 
 
 
 
 
 
 
1. Џејн Болин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. John St John
 
 
 
 
 
 
 
12. Sir Oliver St John of Bletsoe, Spelsbury and Lydiard Tregoze
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Elizabeth Paullet
 
 
 
 
 
 
 
6. Sir John St John of Bletso, Spelsbury and Lydiard Tregoze (1426—1488)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. John Beauchamp of Bletsoe (bef. 1396—1412)
 
 
 
 
 
 
 
13. Маргарет Бошан од Блетса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Edith Stourton (- 1441)
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Thomas Bradshaigh of Haigh, Lancashire
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Alice Bradshaigh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди | уреди извор]