Џејн Дарвел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џејн Дарвел

Grapes of Wrath, The - (Original Trailer) - 02.png

Пуно име Пати Вудард
Датум рођења 15. октобар 1879.
Место рођења Палмајра (Мисури, САД)
Датум смрти 13. август 1967.
Место смрти Вудланд Хилс (Калифорнија, САД)
IMDb веза

Џејн Дарвел (енг. Jane Darwell) је била америчка глумица, рођена 15. октобра 1879. године у Палмајри, а преминула 13. августа 1967. године у Лос Анђелесу.

Биографија[уреди]

Џејн Дарвел је рођена као Пати Вудард у држави Мисури. Почела је глумити у чикашким позориштима, иако се хтела придружити циркусу. Прву филмску улогу је имала 1913. године, а за две године након тога снимила је чак двадесетак филмова. Након тога се вратила позоришту. На филму је поново почела глумити 1930. године, након чега се преселила у Холивуд. Својим је изгледом и годинама била идеална за споредне, карактерне улоге, најчешће мајке једног од главних ликова. Позната је њена изјава: "Глумила сам мајку Хенрија Фонде, тако кад год се сретнемо, зовем га 'сине', а он мене 'мама', чисто да уштедимо на времену.".

Након што је 1939. имала мању улогу у епском филму Прхујало с вихором, добила је Оскара за најбољу споредну глумицу, за улогу у филму Плодови гнева. Улогу је добила на инсистирање управо Хенрија Фонде, који је био главни глумац у филму. Како је имала уговор са студијем 20th Century Fox, Дарвел се појављивала у великом броју филмова, касније и ТВ серија. До краја каријере скупила је двестотињак улога на великом и малом екрану. Последња јој је улога била 1964. године у Дизнијевом мјузиклу Mary Poppins, где је наступила уз тада младу Џули Ендруз.

Умрла је од срчаног удара 1967. године у Вудланд Хилсу, у својој 88. години.


Филмографија[уреди]

Улоге Џејн Дарвел
Година Српски назив Изворни назив Улога Напомена
1939. Прхујало с вихором
1948. 3 кума

Спољашње везе[уреди]