Џигме Дорџи Вангчук

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џигме Дорџи Вангчук
Краљ Бутана
Jigme Dorji Wangchuck.jpg
Пуно име Jigme Dorji Wangchuck Name.svg
Jigme Dorji Wangchuck
Датум рођења (1929-05-02)2. мај 1929.
Место рођења Тимбу
Датум смрти 21. јул 1972.(1972-07-21) (43 год.)
Место смрти Најроби
Династија Династија Вангчук
Отац Џигме Вангчук
Мајка Phuntsho Choden
Супружник Ashi Kesang Chhoedon Wangchuck
Потомство Џигме Синге Вангчук
Период 27. октобар 195221. јул 1972.
Претходник Џигме Вангчук
Наследник Џигме Синге Вангчук

Џигме Дорџи Вангчук (џонгкански:Jigme Dorji Wangchuck Name.svg, енгл. Jigme Dorji Wangchuck, 19291972) је трећи краљ Бутана. Владао је двадесет година.

Биографија[уреди]

Почео је да отвора Бутан према спољном свету, модернизовао државу и начинио је прве кораке ка демократизацији. Након што је наследио свога оца Џигме Вангчука укинуо је феудализам и ропство и ослободио преостале кметове. Увео је неке модерне изуме као што су била возила са точковима, јер су до тада људи своје производе преносили ручно. Основао је високи суд и реорганизовао судски систем. Године 1953. основао је Народну скупштину Бутана (Tshogdu).

Током почетка његове владавине изграђен је план економског развоја. Године 1961. представљен је петогодишњи план економског развоја. Створио је први савет министара 1968. године. Бутан се 1963. прикључио Плану Коломбо. За двадесет година своје владавине изградио је 1770 km путева, број школа је порастао на сто две и основано је шест болница.

Унија суседног Тибета са Кином резултовала је да се Бутан окрене другим нацијама, нарочито Индији, што ће на крају довести до уласка у Уједињене нације 1971. године. У исто време, он је овластио Народну скупштину да може да уклони њега или било кога од његових наследника уколико оствари двотрећинску већину.

Џигме Дорџи Вангчук је доживео први срчани удар када је имао двадесет година. Често је путовао у стране земље ради лечења. На таквом једном лечењу у Најробију у Кенији 1972. године је преминуо.

Породични живот[уреди]

Џигме Дорџи Вангчук је био ожењен са краљицом Ashi Kesang Chhoedon Wangchuck. Њихов син Џигме Синге Вангчук ће га наследити и постати краљ Бутана.[1] Имао је и четири ћерке које су се звале Ashi Sonam Choden Wangchuc, Ashi Dechen Wangmo Wangchuck, Ashi Pem Pem и Ashi Kesang Wangmo Wangchuck.

Одликовања[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „BHUTAN. The Wangchuk Dynasty – GENEALOGY”. The Royal Ark online. 12. 3. 2009. Приступљено 21. 2. 2011. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Џигме Вангчук
краљ Бутана
(19521972)

Наследник:
Џигме Синге Вангчук