Џигоро Кано

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џигоро Кано
Kano Jigoro age 28.jpg
Џигоро Кано
Пуно име Џигоро Кано
Датум рођења 28. октобар 1860.
Место рођења Микаге
 Јапан
Датум смрти 4. мај 1938.

Џигоро Кано (јап. 嘉納 治五郎; Микаге, 28. октобар 1860 — , 4. мај 1938) је био оснивач џуда. Џудо је прва Јапанска борилачка вештина која је званично постала Олимпијски спорт.


Детињство[уреди]

Рођен је у граду Микаге, Јапан. Када му је мајка умрла, имао је само 9 година. После тог догађаја његов отац се преселио у Токио.

Био је ниског раста, мршав и често је боловао, чак и у својим двадесетим годинама није имао више од 45 килограма. Пошто је чуо да ће тренирањем jiu-jitsu-а ојачати своје тело, без размишљања је почео са тренирањем.

Због његовог изгледа, многи учитељи га нису схватали као озбиљног ученика. Са 18 година је почео да студира књижевност и наставио је са борилачким вештинама. Годину дана касније Кано почиње да тренира код Иса Масатомо-а. Кано је добро напредовао и у 21. години је добио звање shihan-а.

Проналазак џудоа[уреди]

Кано је хтео да прошири Kito-ryu jiu-jitsu. Али, на уму му је пало нешто више од тога. До сада је убацио неколико својих потеза и хтео је да измисли своју борилачку вештину. Својој новој борилачкој вештини дао је име „Џудо“ (џу-нежан, лак; до-пут, стаза).

Смрт[уреди]

Познате су две верзије његове смрти:

  1. Боловао од пнеумококе.
  2. Отрован.

Џудо данас[уреди]

Данас у свету има стотине хиљада људи који се баве џудоом, било професионално или аматерски. Борилачка вештина која је настала почетком 20. века, све је више и више популарна.

Спољашње везе[уреди]