Џигоро Кано

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џигоро Кано
Kano Jigoro age 28.jpg
Џигоро Кано
Пуно име Џигоро Кано
Датум рођења (1860-10-28)28. октобар 1860.
Место рођења Микаге
 Јапан
Датум смрти 4. мај 1938.(1938-05-04) (77 год.)

Џигоро Кано (јап. 嘉納 治五郎; Микаге, 28. октобар 1860 — , 4. мај 1938) је био оснивач џуда. Џудо је прва Јапанска борилачка вештина која је званично постала Олимпијски спорт.


Детињство[уреди]

Рођен је у граду Микаге, Јапан. Када му је мајка умрла, имао је само 9 година. После тог догађаја његов отац се преселио у Токио.

Био је ниског раста, мршав и често је боловао, чак и у својим двадесетим годинама није имао више од 45 килограма. Пошто је чуо да ће тренирањем jiu-jitsu-а ојачати своје тело, без размишљања је почео са тренирањем.

Због његовог изгледа, многи учитељи га нису схватали као озбиљног ученика. Са 18 година је почео да студира књижевност и наставио је са борилачким вештинама. Годину дана касније Кано почиње да тренира код Иса Масатомо-а. Кано је добро напредовао и у 21. години је добио звање shihan-а.

Проналазак џудоа[уреди]

Кано је хтео да прошири Kito-ryu jiu-jitsu. Али, на уму му је пало нешто више од тога. До сада је убацио неколико својих потеза и хтео је да измисли своју борилачку вештину. Својој новој борилачкој вештини дао је име „Џудо“ (џу-нежан, лак; до-пут, стаза).

Смрт[уреди]

Познате су две верзије његове смрти:

  1. Боловао од пнеумококе.
  2. Отрован.

Џудо данас[уреди]

Данас у свету има стотине хиљада људи који се баве џудоом, било професионално или аматерски. Борилачка вештина која је настала почетком 20. века, све је више и више популарна.

Спољашње везе[уреди]