Џогер

С Википедије, слободне енциклопедије
Џогер у кофи са делом за цеђење
Глава и дршка џогера

Џогер или зогер је справа за брисање подова. Састоји се од дршке која може бити од дрвета, пластике или метала и главе џогера која је направљена од синтетичких влакана и подсећа на фризуру са дредовима. Глава џогера се најчешће може скинути и опрати у машини за прање веша.

Историја[уреди | уреди извор]

У Енглеској се реч mappe, која је тада значила џогер, јавља први пут 1496. године, а у међувремену су се развили различити модели џогера. У САД су тако у 19. веку регистрована два патента за џогер, један 1837. године[1] и други 1893. године[2].

Дајцовање[уреди | уреди извор]

Ово је војнички жаргонски израз који означава финални процес чишћења пода. Наиме, након што се под ујутру и увече изогира, следи дајцовање. Дајцовање се спроводи тако што се под равномерно намаже ималином на неколико места, а онда се узме старо ћебе и војник док стоји на ћебету прави покрете левом и десном ногом, крећући се по просторији и размазујући ималин по поду. На овај начин, добија се високи сјај пода. Када се чисте веће површине, ходници и др., уобичајено је да један војник легне на ћебе, а да друга двојица ухвате крајеве ћебета и вуку га по поду, на тај начин брже постижући наведени ефекат.

Референце[уреди | уреди извор]