Џозеф Диогварди

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 00.00.0000. и налази се у категорији Биографије.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Џозеф Диогварди

Џозеф Диогарди
Џозеф Диогарди

Биографија
Датум рођења 20. септембар 1940.
Место рођења Њујорк (САД)

Џозеф Диогарди (енг. Joseph J. DioGuardi, албански: Xhozef DioGuardi; 20. септембар 1940) бивши је амерички сенатор албанско-италијанског порекла. Такође је вођа Албанско-америчке грађанске лиге, која лобира за Велику Албанију на Балкану.

Рођен је у Бронксу, Њујорк, САД, у албанској породици. Диогарди се са родитељима, сестром и братом преселио у Округ Вечестер 1957. године. Следеће 1958. године је завршио средњу школу, а 1962. Универзитет у Фордхаму.

Новембра 1984. године је започео своју каријеру у конгресу САД. Диогарди је познат по подршци албанским сепаратистичким покретима на Балкану. Он је, заједно са Бобом Долом, тада сенатором из Канзаса, још 1986. године спремио резолуцију пред Сенатом о угњетавању косметских Албанаца. Долова резолуција пред америчким Сенатом није прошла.[1]

Године 1989. конгресмен Диогарди и Том Лантош су направили први званичну посету Албанији у последњих 50 година. Августа 1990. године Диогарди је убедио Боб Дола и 6 других конгресмена САД да посете Албанце на Космету.

Кампања Албанско-америчке грађанске лиге за независан Космет, коју предводи је Џозеф Диогарди, константно траје. Неколико пута су покушали да „провуку“ кроз конгрес резолуције о независности Косова и Метохије, које су одбијене после видног отпора њених противника. За информације које су користили конгресмени и сенатори који су се противили Резолуцији одређена заслуга припада Конгресу српског уједињења, организацији Срба из дијаспоре.[2]

Почетком 2006. године Диогарди је изјавио да „Македонија (треба) да се подели до 2007. године“, односно јасно је да Диогарди отворено лобира за Велику Албанију.

Извори[уреди]

  1. „Albanian American Civic League“. 
  2. ((sr)) Славка Драшковић, 8. октобар 2004. Пад резолуције о независности Космета. Конгрес српског уједињења