Џозеф Диогварди

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џозеф Диогварди

Џозеф Диогарди
Џозеф Диогарди

Биографија
Датум рођења (1940-09-20) 20. септембар 1940. (75 год.)
Место рођења Њујорк (САД)

Џозеф Диогарди (енгл. Joseph J. DioGuardi, албански: Xhozef DioGuardi; 20. септембар 1940) бивши је амерички сенатор албанско-италијанског порекла. Такође је вођа Албанско-америчке грађанске лиге, која лобира за Велику Албанију на Балкану.

Рођен је у Бронксу, Њујорк, САД, у албанској породици. Диогарди се са родитељима, сестром и братом преселио у Округ Вечестер 1957. године. Следеће 1958. године је завршио средњу школу, а 1962. Универзитет у Фордхаму.

Новембра 1984. године је започео своју каријеру у конгресу САД. Диогарди је познат по подршци албанским сепаратистичким покретима на Балкану. Он је, заједно са Бобом Долом, тада сенатором из Канзаса, још 1986. године спремио резолуцију пред Сенатом о угњетавању косметских Албанаца. Долова резолуција пред америчким Сенатом није прошла.[1]

Године 1989. конгресмен Диогарди и Том Лантош су направили први званичну посету Албанији у последњих 50 година. Августа 1990. године Диогарди је убедио Боб Дола и 6 других конгресмена САД да посете Албанце на Космету.

Кампања Албанско-америчке грађанске лиге за независан Космет, коју предводи је Џозеф Диогарди, константно траје. Неколико пута су покушали да „провуку“ кроз конгрес резолуције о независности Косова и Метохије, које су одбијене после видног отпора њених противника. За информације које су користили конгресмени и сенатори који су се противили Резолуцији одређена заслуга припада Конгресу српског уједињења, организацији Срба из дијаспоре.[2]

Почетком 2006. године Диогарди је изјавио да „Македонија (треба) да се подели до 2007. године“, односно јасно је да Диогарди отворено лобира за Велику Албанију.

Извори[уреди]

  1. „Albanian American Civic League”. 
  2. ((sr)) Славка Драшковић, 8. октобар 2004. Пад резолуције о независности Космета. Конгрес српског уједињења