Џозеф Крускал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џозеф Крускал

Пошаљи фотографију

Пуно име Џозеф Бернард Крускал млађи
Општи подаци
Датум рођења 29. јануар 1928.
Место рођења Њујорк (САД)
Датум смрти 19. септембар 2010.
Место смрти Принстон (САД)
Рад
Поље математика

Џозеф Бернард Крускал млађи (енг. Joseph Bernard Kruskal, Jr.; Њујорк, 29. јануар 1928Принстон, 19. септембар 2010) је био амерички математичар, статистичар и психометричар. Био је студент Универзитета у Чикагу и Принстон Универзитета, где је завршио свој докторат 1954. године, номинално код Алберта Такера и Роџера Линдона, али де факто код Пала Ердеша, са којим је имао два веома кратка разговора.

Крускал је члан Америчке статистичке асоцијације, бивши председник Психометријског друштва, и бивши председник Класификационог друштва Северне Америке.

У статистици, Крускалово најутицајније дело је његов допринос формулацији мултидимензионог скалирања. У рачунарству, најпознатији је по Крускаловом алгоритму за израчунавање минималног обухватног стабла (MST) тежинског графа. Алгоритам прво сређује чворове по тежини, а онда се креће по уређеној листи додајући чвор у делимично MST под условом да додавање тог чвора не ствара циклус. Минимална обухватна стабла имају примена у прављењу комуникационих мрежа.

Крускал је рођен у Њујорку као син успешног продавца крзна, Џозефа Б. Крускала старијег. Његова мајка, Лилијан Роуз Ворхаус Крускал Опенхајмер, постала је познати промотер Оригамија у почецима телевизије.

Не би требало мешати Џозефа Крускала са његова два брата, Мартином Дејвидом Крускалом (1925-2006) и Вилијамом Крускалом (1919–2005).

Концепти названи по Џозефу Крускалу[уреди]

Спољашње везе[уреди]