Џонстаун (комуна)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Џонстаун 1979

Џонстаун (енгл. Jonestown) или формално Пољопривредни пројекат Храма народа је била комуна коју је 1974. године основао Џим Џоунс, вођа секте Храм народа, у северозападном делу Гвајане. На том месту се 18. новембра 1978. године десило масовно убиство и самоубиство припадника секте. Они су заједно са својим вођом Џимом Џонсом попили цијанид измешан са воћним соком. Чланови секте који су одбили да испију отров су убијени.

Храм народа је основан средином 1950-их у Индијанаполису[1], а касније је пресељен у Сан Франциско. Храм није имао много успеха. Био је праћен скандалима и почетком 1970-их покрет је био на издисају. Џоунс је закључио да мора да напусти САД и у Гвајани је основао утопистичку заједницу названу Џонстаун. Од почетка је било пуно проблема као што су недостатак хране, болести и честе епидемије. Наоружани људи су се старали о дисциплини. Они који су кршили правила су били кажњавани стављањем у кавезе или електрошоковима, а потенцијални дезертери су често умиривани дрогама. Становници, који су упрокос свему успели да побегну, извештавали су о тешким кршењима људских права. Родитељи су морали децу да предају Џоунсу кога су сви називали „отац“ или „тата“.

Џим Џоунс је са становницима кампа редовно вежбао масовно самоубиство. У такозваним „белим ноћима“ пили су наводно затровану лимунаду.

14. новембра 1978, конгресмен Лео Џ. Рајан је са делегациом од осамнаест људи долетео у Џонстаун[2] како би истражио злоупотребе. Џоунс је покушао све да сакрије од посетилаца и да остави утисак да је све у реду. Ово није успело пошто је 16 припадника комуне молило конгресмена да их поведе са собом. Фанатични поборници Џоунса напали су авион и убили конгресмена, три новинара, једног камермана и ранили још 11 људи.

Становници насеља су позвани преко разгласа. Џим Џоунс је објаснио: „Када није могуће да живимо у слободи, онда хоћемо бар да умремо у слободи. Смрт је само прелазак на један други ниво“. Подељен је валијум и цијанид помешан са соком. Најпре су убијени бебе и деца. Онда су дошли на ред млади и одрасли. Много родитеља је попило отров након што су деца умрла. Неки су покушали да побегну, али је највећи број био побијен и само је неколицина успела да побегне. Џоунс је умро од пуцња у главу. Непознато је да ли је извршио самоубиство. Укупно је погинуло 913 од 1110 припадника, од чега 276 деце.

Џонстаун је 1980. године уништен у пожару.

Референце[уреди]

  1. ^ „Jonestown massacre + 20: Questions linger”. CNN. Архивирано из оригинала на датум 21. 4. 2007. Приступљено 9. 4. 2007. 
  2. ^ Reiterman & Jacobs (1982). стр. 481.

Литература[уреди]

  • Reiterman, Tim; Jacobs, John (1982), Raven: The Untold Story of Rev. Jim Jones and His People, Dutton, ISBN 978-0-525-24136-2 

Спољашње везе[уреди]